Mai multe opere de Leonardo da Vinci vor putea fi văzute în muzeul Luvru

Justiţia italiană a autorizat miercuri împrumutul mai multor opere realizate de pictorul renascentist Leonardo da Vinci către Muzeul Luvru, printre care şi celebrul desen ''Omul Vitruvian'', demers contestat în instanţă de o asociaţie pentru protejarea patrimoniului cultural italian, potrivit AFP.

Tribunalul administrativ din Veneţia (TAR, nord-estul Italiei) a respins recursul formulat de Italia Nostra, motivând că cererea acestei asociaţii ''nu este suficient fundamentată'', a precizat instanţa şi deschizând astfel calea pentru împrumutul operelor către muzeul parizian cu ocazia unei ample expoziţii consacrate artistului toscan, vernisată pe 24 octombrie.

Tribunalul a argumentat că iniţiativa guvernului italian de a împrumuta operele, în cadrul unui acord încheiat cu Franţa, este în spiritul ''importanţei mondiale excepţionale a expoziţiei, aspiraţiei ţării la maximizarea potenţialului patrimoniului său'', precum şi al ''valorii cooperării şi a schimbului între state''.

În urma unei sesizări înaintate de Italia Nostra, care a susţinut că ieşirea desenului ''Omul Vitruvian'' de pe teritoriul Italiei încalcă legea patrimoniului cultural, tribunalul a suspendat, în data de 8 octombrie, împrumutul către Luvru, scrie agerpres.ro.

În cadrul aceleiaşi decizii, TAR a suspendat totodată acordul semnat la sfârşitul lunii septembrie la Paris între Ministerul Culturii din Italia şi Muzeul Luvru, având drept obiect schimbul de opere semnate de Leonardo da Vinci şi Rafael.

În virtutea acestui acord, Roma trebuie să împrumute muzeului parizian cinci opere de Leonardo da Vinci pentru marea expoziţie de la Luvru, care marchează 500 de ani de la moartea maestrului renascentist şi poate fi vizitată în perioada 24 octombrie 2019-24 februarie 2020.
loading...

Lasă un comentariu