Mai multe monumente istorice sunt pocite de reparaţii. Oamenii acuză autorităţile de indiferenţă (VIDEO)

Embed:

Lucrările de reparaţii la bisericile cu statut de monumente istorice sunt efectuate cu grave încălcări, constată specialiştii. Este şi cazul clopotniţei Mănăstirii Japca din raionul Floreşti. Clericii explică situaţia prin faptul că statul nu acordă bani pentru restaurare şi, în această situaţie, sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu. 

Stratul de tencuială aplicat pe faţada clopotniţei a distrus autenticitatea monumentului istoric. Stareţa mănăstirii îşi justifică acţiunile prin faptul că statul nu a dat până acum nici un ban pentru restaurarea acestui monument

O situaţie similară este şi la Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul satul Cotiujenii Mari, Şoldăneşti

"Cu materialele moderne este mai ieftin şi mai trainic. La un perete ca să-l netezească, îl fac tot băieţii care lucrează la Moscova, dar ca să restaurezi un monument istoric, aici trebuie specialişti", a spus Ion Lazăr, consilierul local Cotiujenii Mari.

Reprezentanţii parohiei spun însă că au coodonat lucrările cu Ministerul Culturii.

Preoteasă bisericii din Cotiujenii Mari, Liliana Serbenciuc a susţinut că: "Avem toate actele în regulă. Este certificatul de urbanism semnat de toate instanţele. Am conlucrat cu un arhitect de la Ministerul Culturii".

Localnicii spun că lăcaşul avea nevoie de reparaţii urgente şi că susţin iniţiativa preotului:

"Era un dezastru deja. Picturile nu se mai cunoşteau". 

"Părintele a făcut cum a avut bani. Toată lumea e bucuroasă că are unde se cununa, unde se boteza".

"Nu mai vine nimeni aici să întrebe. Nimeni nu se arată pe aici. Numai vin aici şi fotografiază şi se duc".

Reprezentanţii Agenţiei pentru Restaurarea Monumentelor susţin că astfel de lucrări au loc practic la toate bisericile cu statut protejat. 

"Intenţia, de fiecare dată este una bună, pozitivă dar de fapt mai mult prejudiciază prin lucrările pe care le execută. Se aplică astfel de materiale care sunt inadecvate pentru un monument de arhitectură cu statut protejat", a spus directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

În acest an, pentru restaurarea monumetelor istorice din bugetul de stat au fost alocate 13 milioane de lei. Suma este însă de zeci mai mică decât ar fi necesar, susţin specialiştii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu