Mai multe maternităţi din ţară ar putea fi ÎNCHISE. Administratorii promit să împiedice acest lucru

Embed:

Mai multe oraşe din ţară ar putea rămâne fără maternităţi, din cauza numărului mic de naşteri. Ministerul Sănătăţii afirmă că suportă cheltuieli nejustificat de mari şi propune închiderea mai multor instituţii de acest gen. O soluţie de alternativă ar fi crearea unor centre de urgenţă, unde bolnavii ar beneficia de primul ajutor, după care ar fi transportaţi la Centrele de Sănătate mai bine dotate.

Cea mai proastă situaţie este în maternităţile din Taraclia şi Basarabeasca, unde anul trecut s-au născut 160 şi, respectiv, 167 de copii. 279 de naşteri au fost înregistrate în Şoldăneşti. Puţin peste 310 copii s-au născut la Ocniţa, Donduşeni şi Vulcăneşti. Cu toate acestea, conducerea spitalului raional din Basarabeasca spune că va face tot posibilul ca maternitatea să nu fie închisă.

"La maternitate se nasc mai puţini copii, din cauza migraţiei şi în al doilea rând, femeile gravide preferă condiţii mai bune decât ceea ce avem în secţia de maternitate a spitalului. Vom reducere numărul de paturi, dar oricum o să ne străduim măcar cât de puţine, şase paturi, să rămână, fiindcă populaţia trebuie să fie mai aproape", a menţionat Claudia Urdea, vicedirector spitalul raional Basarabeasca.

Unele femei aleg, totuşi, să nască în spitalul din Basarbeasca. Iată ce au spus acestea:

"E şi mai aproape de casă, şi condiţiile sunt bune. Surorile medicale sunt în jurul nostru, copiii sunt lângă noi."

"Suntem aproape de casă, rudele sunt aproape, medicii sunt cunoscuţi, amabili".

În prezent, în cazul unei sarcini complicate, femeile sunt direcţionate la Centrul Mamei şi Copilului.

"Instituţia de nivelul trei este bine dotată şi avem un potenţial de specialişti enorm, unde se concentrează cazurile complicate, care prezintă pericol atât pentru mamă, cât şi pentru făt", a comunicat medicul obstetrician Marin Rotaru.

În 2012, în Moldova s-au născut peste 39 de mii de copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu