Mai multe maşini, mai multă poluare! Avertizările specialiştilor din Moldova (VIDEO)

Embed:

Numărul maşinilor în Moldova creşte, anual, cu 30.000 de unităţi. Conform statisticii, în ţară sunt înregistrate aproximativ un milion de vehicule, cele mai multe fiind la mâna a doua, importate din străinătate.

Tocmai de aceea, peste 90 la sută din gazele toxice din atmosferă provin de la gazele de eşapament ale maşinilor.

Potrivit datelor Întreprinderii Registru, în prezent, în ţară, sunt înregistrate peste nouă sute de mii de vehicule, două treimi dintre care sunt autoturisme cu o capacitate redusă a motorului. Statistica arată că aproape două sute de mii de maşini sunt înmatriculate în Capitală.

Specialiştii spun că toxinele gazelor eliminate de vehicule sunt dăunătoare pentru sistemul respirator şi cardiovascular.

"Poluarea atmosferică din oraşul Chişinău, dar şi din ţară se datorează anume emisiilor de la automobilelor, şi asta reprezintă 92 de procente", a spus şeful Centrului de Investigaţii Ecologice, Arcadie Leahu.

Cu toate acestea, şoferii nu sunt gata să renunţe la maşinile personale, pentru că, spun ei, acestea sunt comode.

O alternativă pentru a preveni poluarea este mersul pe bicicletă. Juristul Vasile Fotescu de ani buni circulă zilnic cu bicicleta.

"La serviciu mă duc tot cu bicicleta. Indiferent de vreme, uite pentru timpul de acum, îmi iau hainele special pentru adaptate pentru timp de ploaie, ca să le scot atunci când mă duc într-o instituţie de stat sau centru comercial", a spus biciclistul, Vasile Fotescu.

O altă alternativă sunt maşinile electrice. În Capitală a fost amenajată deja o stație de alimentare pentru astfel de automobile.

În mai multe ţări europene, autorităţile au luat măsuri drastice pentru prevenirea poluării mediului.

În Copenhaga, Madrid, Paris şi Atena, din 2025, va di interzisă circulaţia maşinilor diesel. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu