Mai multe dintre angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul Filat acum un an, rămân pe hârtie

Embed:

Mai multe dintre angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul Filat acum un an, rămân deocamdată pe hârtie. Statisticile atestă că preţurile cresc mai rapid decât salariile, iar armata şomerilor este tot mai mare. Există, însă, cel puţin un rezultat care inspiră încredere în ziua de mâine - creşerea economică, care într-un final va spori bunăstarea moldovenilor, afirmă premierul Filat.

În prima jumătate a acestui an, salariul mediu pe economie a fost puţin peste 2800 de lei, în creştere cu aproape şapte la sută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, angajaţii care au beneficiat de această majorare, nu au simţit nicio îmbunătăţire financiară. Dimpotrivă, ei au avut mai puţin decât acum un an. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că preţurile au crescut mai rapid decât salariile. În aceeaşi perioadă, mărfurile şi serviciile s-au scumpit cu 7,8 procente, adică, cu 1,2 puncte procentuale mai mult faţă de salariul mediu. Ceea ce înseamnă că, în termeni reali, moldovenii au devenit mai prost plătiţi faţă de anul trecut. 

O altă problemă a guvernării este şomajul. În prima jumătate a anului fără un loc de muncă au rămas aproape şase mii de moldoveni, iar numărul total al şomerilor a depăşit cifra de 47 de mii. Ritmul în care Guvernul se împrumută, la fel, este o acţiune criticată, cel puţin de opoziţie. Din septembrie anul trecut şi până acum datoria externă a statului a crescut cu 580 de milioane de dolari. Partea bună a lucrurilor este că Executivul a ştiut să negocieze şi finanţări nerambursabile - în total aproape 200 de mii de dolari. 

Cei mai mulţumiţi de activitatea Guvernului Filat, sunt, probabil, profesorii. În ultimul an salariul mediu al unui dascăl a crescut în medie cu 24 la sută, în timp ce lefurile profesorilor universitari cu peste 50 de procente.

loading...

Lasă un comentariu