Mai multe bănci din Moldova, prejudiciate cu peste 15 de milioane de lei: Suspecţii foloseau o schemă bine pusă la punct

Embed:

Mai multe bănci din Moldova au fost prejudiciate cu peste 15 milioane de euro un grup de escroci. Timp de doi ani instituţiile financiare au acordat unor oameni de afaceri credite în schimbul unui gaj supraevaluat.

Potrivit Ministerului de Interne, în total, cinci companii au luat astfel de credite, iar serviciile de evaluare a proprietăţilor gajate erau oferite de două agenţii imobiliare. Oamenii de afaceri transferau banii în conturi off-shore, fără a întoarce creditele. Schema a fost deconspirată doar după ce s-a recurs la vânzarea gajului. Valoarea prejudiciilor va putea fi estimată numai după o evaluare reală a obiectelor puse gaj. În cadrul anchetei au fost efectuate zeci de percheziţii, dar nimeni nu a fost, deocamdată, reţinut.

La prima vedere, schema pare a fi una simplă. Oamenii de afaceri luau credite de la bănci şi puneau gaj diverse imobile pe care le deţineau. Ce-i drept, experţii care efectuau evaluarea erau în cârdăşie cu debitorii şi supraevaluau valoarea gajului.

"După accesarea creditelor, banii erau transferaţi peste hotare, pe conturile companiilor off-shore din Cipru, insulele Virgine sau Panama", a declarat şeful Direcţiei investigare a fraudelor, Vitalie Briceag.

Băncile ar fi descoperit schema frauduloasă doi ani mai târziu, spun oamenii legii, care nu exclud că escrocii acţionau împreună cu angajaţii băncilor ce au oferit credite. Deocamdată, nicio persoană nu a fost reţinută. Codul Penal prevede 15 ani de închisoare pentru asemenea fraude.Asociaţia Băncilor din Moldova nu a comentat cazul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu