Mai multă marfă contrafăcută în Moldova. Numărul cazurilor s-a dublat

Embed:

Statistici alarmante. Numărul cazurilor de contrafacere a mărfurilor în Moldova s-a dublat, anul trecut. Totodată, numărul companiilor care cer protecţie vamală împotriva contrafacerii a crescut de aproape trei ori. Aceste date au fost prezentate în cadrul celei de-a patra ediţii a "Zilelor Mărcilor".

În 2011, numărul companiilor care au solicitat protecţie vamală împotriva contrafacerii a ajuns la 440, faţă de 179, în 2010.

"A crescut numărul de cazuri de reţineri a produselor în privinţa cărora a fost suspiciuni că sunt contrafăcute sau dacă sunt originale", a spus Elena Paladi, cosultant Serviciul Vamal.

Un raport al Comisiei Europene arată că Moldova se află pe locul patru printre ţările care livrează produse contrafăcute pe piaţa UE. Contrafacerea afectează business-ul producătorilor autohtoni.

"În prezent, între cinci şi 10% din vânzări sunt pierdute, sunt ratate din cauza contrafacerii. Totodată, este un impact negativ asupra imaginii companiei care nu poate fi estimat în calcule", a declarat Louis de Sambucy, reprezentatul unei fabrici de ciment din Moldova.

Potrivit unui studiu efectuat de CBS AXA, la comanda Agenţiei pentru Protecţia Intelectuală, doar 40 la sută din populaţie ştie ce înseamnă fenomenul contrafacerii.

"Peste 70 de proceste au suferit din cauza calităţii proaste. Există o discordanţă între calitatea proastă a produsului şi contrafacere. Şi mai puţini, 50 şi ceva nu au întreprins nimic", a spus directorul AGPI, Lilia Bolocan.

"La prima vedere, produsele contrafăcute arată chiar mai bine decât cele originale şi este, practic, imposibil să le deosebeşti", a spus un domn.

"Se întâmplă că atunci când ajungem acasă şi folosesc de câteva ori se vede că nu e calitatea originală", a menţionat un bărbat.

"Nu ştiu dacă am cumpărat produse contrafăcute. Poate erau contrafăcute dar nu ştiam. Nu le pot deosebi", a spus o doamnă.

Din 2012, în Moldova au fost introduse amenzi pentru contrafacerea mărcilor. Pentru persoanele fizice amenzile variază între 24 de mii şi 60 de mii de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile ajung la 100 de mii de lei. De asemenea, companiile riscă să piardă licenţa de activitate pe un termen de un an, iar patronii să facă puşcărie între doi şi cinci ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu