Mai mult grâu în hambare: Agricultorii au strâns aproximativ 1,1 milioane de tone de cereale

Embed:

În acest an, avem mai mult grâu în hambare. Astfel, securitatea alimentară și furajeră a țării va fi asigurată pe deplin. Agricultorii au finalizat recoltarea grâului şi au adunat aproximativ 1,1 milioane de tone de cereale. Din volumul total, 350 mii de tone vor fi redirecționate pentru sectorul alimentar.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cel mai mult grâu a fost colectat în nordul și sudul țării, câte 3,5 tone la hectar, iar în centru câte 2,8 tone la hectar. Datele arată că, din totalul de grâu recoltat, aproximativ jumătate constituie grâu alimentar, iar volumul rămas va fi folosit pentru furaje. 

Peste 75 de mii de tone vor fi folosite ca material semincer, iar 400 mii de tone vor ajunge în sectorul zootehnic. În acelaşi timp, vom exporta peste 270 de mii de tone de grâu. Recolta din acest an este mai mică faţă de anul trecut cu aproximativ o sută de mii de tone. Acest lucru s-a produs din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile. Totuşi, diferenţa nu este dramatică, spun specialiştii.

"Recolta medie pe republică constituie în jur de 3,2 tone la hectar. La grâu a fost 3,7 în 2017. A fost mai mică decât în 2017, dar este mai mare decât media ultimilor cinci ani. Clar că este mai puţin decât recolta anului trecut, fiind că anul trecut trebuie de menţionat că a fost un an agricol bun", a spus Marin Grama, consultant superior din cadrul Ministerului Agriculturii.

Unii agricultori susţin că au investit mai mulţi în îngrăşăminte pentru a nu înregistra pierderi mari.

"Anul acesta am căpătat la 2 tone 700 la hectar. Am introdus câte două sute de kilograme îngrăşăminte şi câte 150 de silitră amonicală, două hrăni am făcut, dar din cauza secetei de primăvară nu a lucrat bine îngrăşămintea, a fost secetă", a spus Constantin Condrea, agricultor din Sângerei.

Constantin Condrea spune că deocamdată nu ştie la ce preţ îşi va vinde marfa. Preţurile pentru un kilogram de grâu afişate de compania care deține poziția dominantă pe piața cerealelor din Republica Moldova variază între doi lei şi 70 de bani şi trei lei şi zece bani, cu până la 15 bani mai mult, decât anul trecut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu