Mai mult de jumătate din zahărul vândut în Moldova este de contrabandă! Statul ar putea pierde 200.000.000 de lei în acest an

Embed:

Producătorii de zahăr trag un semnal de alarmă. Potrivit lor, bugetul de stat ar putea pierde, în acest an, aproximativ două sute de milioane de lei, din cauza contrabandei cu zahăr. Totodată, mai mult de jumătate din produsul vândut pe piaţa internă este de contrabandă. Responsabili de la instituţiile de drept neagă, însă, aceste afirmaţii.

Potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr, în perioada 2007-2012, trimestrial pe piaţa internă erau vândute în mediu 14 mii tone de zahăr. Anul acesta, vânzările în primul trimestru au fost de doar şase mii de tone. În opinia producătorilor de zahăr, diferenţa de opt mii de tone dintre vânzările anterioare şi cele din prezent, reprezintă zahărul de contrabandă.

"Dacă luăm preţul mediu pe care îl avem în magazine, atunci rezultă că pierderile TVA o să fie de aproape douăzeci de milioane în trimestrul întâi", a menţionat vicepreşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr, Raisa Bejan.

Producătorii de zahăr spun că din cauza contrabandei suportă pierderi. Iar din acest motiv, nu-şi pot onora obligaţiunile faţă de creditori.

"Încasările noastre s-au micşorat de două ori. Pe lună încasăm mai puţin cu circa douăzeci, treizeci de milioane de lei. Ne vine foarte greu să ţinem piept acestei contrabande", a declarat reprezentantul unei companii de producere a zahărului, Octavian Armaşu.

Solicitaţi de Publika TV, responsabilii de la Ministerul Agriculturii dau din umeri şi spun că problema contrabandei de zahăr nu este de competenţa lor.

"Noi nu putem să spunem că recunoaştem sau nu recunoaştem, fiindcă nu suntem factorul de decizie care dă anumite sancţiuni", a spus viceministrul Agriculturii, Ştefan Chitoroagă.

Reprezentanţii Serviciului Vamal spun ca datele producătorilor de zahăr sunt eronate.

Responsabilii de la Inspectoratul General de Poliţie au refuzat să comenteze situaţia. Anterior, Publika TV a difuzat un reportaj despre mai mulţi comercianţi care vând zahăr de contrabandă în pieţele din nordul ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu