Mai mult de 200 de treceri peste calea ferată rămân fără bariere

Din luna noiembrie 2011, de când premierul Vlad Filat a solicitat ca la toate trecerile peste calea ferată să fie instalate bariere, şi până în prezent au fost instalate doar şase. Conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, responsabilă de îndeplinirea dispoziţiei premierului, susţine că instalarea barierelor la toate trecerile nu s-a reuşit în timp util pentru că este nevoie de o sumă mare de bani, notează info-prim.md. 

Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Valeriu Ciubuc, a declarat că instalarea barierelor la o trecere nepăzită peste calea ferată costă circa 2 milioane de lei, iar la întreţinerea unei treceri păzite cheltuielile se ridică la 200 de mii de lei pe an. 

În Republica Moldova sunt peste 240 de treceri peste calea ferată, dintre care sunt păzite 38. Instalarea barierelor de protecţie la toate ar costa bugetul 500 de milioane de lei. 

Cele 6 treceri care au fost dotate cu bariere, din noiembrie până în prezent, au fost selectate ca urmare a unei evaluări a specialiştilor de la întreprinderea „Calea ferată din Moldova”, în comun cu poliţia şi drumarii, acestea fiind considerate ca fiind unele dintre cele mai periculoase. Totodată, au fost identificate alte 54 de treceri care urmează să fie dotate în mod prioritar cu bariere. 

O soluţie, în opinia ministrului, ar fi finanţarea acestor lucrări din proiectele care prevăd reparaţia mai multor porţiuni de cale ferată. Valeriu Ciubuc a declarat că ministerul a prezent Guvernului utilaje moderne care sunt folosite în Ucraina. Potrivit ministrului, acest utilaj costă de două ori mai puţin, nu prevede să fie angajat personal de monitorizare şi asigură o securitate sporită. Este vorba de un sistem care blochează automat accesul transportului rutier pe pasajele la nivel cu calea ferată. 

Vlad Filat i-a solicitat ministrului Transporturilor, Anatol Şalaru, la începutul lunii noiembrie, să dispună instituţiilor subordonate ca toate trecerile peste calea ferată, fără excepţii, să fie dotate cu bariere. Solicitarea a venit după accidentul de lângă Bulboaca, raionul Anenii Noi, în care au murit 8 oameni, iar alţii 13 au fost răniţi. Accidentul a avut loc după ce microbuzul cu care se deplasau a fost lovit de o locomotivă. Şoferul a traversat linia de cale ferată la roşu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu