MAI a semnat un Acord trilateral cu Soros-Moldova. Prevederile documentului

Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Fundația Soros-Moldova (FSM) au semnat un Acord de colaborare. La eveniment au fost prezenţi ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, șeful IGP, Alexandru Pînzari și directorul executiv Soros-Moldova, Victor Ursu.

Semnarea acestui document va fortifica cooperarea în domeniul instituirii, stabilind mecanisme transparente de aplicare a legii, care vor spori încrederea societăţii civile faţă de sistemul justiției penale, generând astfel şi responsabilitatea ofițerilor de poliție.

Ministrul Afacerilor Interne a adus mulțumiri reprezentanților FSM pentru deschiderea pe care o au față de activitatea MAI și cel mai important, față de respectarea drepturilor omului prin prisma activității polițienești. Ministrul a menționat importanța dialogului bilateral dintre MAI şi Fundaţia Soros în contextul consolidării parteneriatului dintre Poliţie şi societatea civilă.

"Acțiunile din procesul colaborărilor noastre vor spori gradul de încredere din partea societății, iar semnarea Acordului de cooperare în format trilateral este un pas înainte spre modernizarea poliției. Datorită suportului pe care îl primim din partea Fundației Soros și prin implicarea de care dați dovadă, am reușit să obținem rezultate, și cu siguranță vom realizarea împreună și obiectivele prevăzute în  Strategia de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020", a specificat ministrul Alexandru Jizdan.

La rândul său, Alexandru Pînzari a vorbit despre rolul pe care îl au aceste relații cu partenerii în procesul de reformă în sistem, Soros-Moldova fiind un partener veritabil pentru IGP, iar directorul executiv FSM, Victor Ursu a reiterat despre deschiderea și dorința Fundației de a ajuta organele de drept în stabilirea unor relații umane și corecte cu societatea, punctând și succese obținute pe parcursul anilor.

Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitatea ulterioară de a fi prelungit, iar Părțile și-au luat angajamentul de a susține reformarea calitativă a sistemului justiției penale din RM. Acesta prevede o listă de activități comune ce urmează a fi întreprinse, printre care și elaborarea setului de Proceduri Standarde de Operare (PSO), pentru colaboratorii organelor de forță implicați în acțiuni de reținere. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu