Magistraţii vor examina, astăzi, câteva demersuri ale avocaţilor lui Platon

Embed:

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, vor examina, astăzi, câteva demersuri ale avocaţilor lui Veaceslav Platon. Aceştia s-au plâns de condiţiile de detenţie în care este ţinut clientul lor în Penitenciarul 13, dar şi de faptul că Platon încă nu a fost eliberat din detenţie şi trimis în Ucraina, aşa cum a cerut, acum o lună, procurorul general de la Kiev.

Atunci, Ucraina a anunţat că, în 2016, Veaceslav Platon a fost extrădat cu încălcări, ceea ce înseamnă că ancheta ar trebui să revină la faza iniţială. Astfel, avocaţii lui Platon au depus plângeri împotriva insituţiei care execută hotărîrea judecătorească de condamnare, împotriva organului de urmărire penală şi împotriva administraţiei Penitenciarului 13.

Veaceslav Platon a fost reţinut în anul 2016, de serviciile speciale din Ucraina, după ce autorităţile de la Chişinău l-au dat în căutare internaţională. Ulterior, Platon a fost extrădat în Republica Moldova, unde a fost condamnat în două dosare penale. Primul pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii. Iar în cel de-al doilea a fost acuzat de corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări.

Pe rol mai este un dosar în care Platon este acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În această anchetă, Platon mai riscă până la zece ani de puşcărie.

În noiembrie 2019, o instanţă din Kiev a anulat decizia de extrădare din august 2016 a lui Veaceslav Platon în Republica Moldova. Magistraţii au stabilit ca toate deciziile judecătoreşti emise până acum împotriva lui Platon să fie anulate. La mai bine de o lună, reprezentanţii Serviciului de Presă al Procuraturii Generale susţin că examinarea nu a fost finalizată.

Juriştii moldoveni sunt de părere că această hotărâre nu poate avea niciun fel de impact asupra deciziilor judecătoreşti pronunţate pe teritoriul Republicii Moldova.

De cealaltă parte, pe pagina de Facebook a lui Veaceslav Platon a fost publicată poziţia avocaţilor acestuia, în care se menţiona că Platon, fiind reţinut pe teritoriul ţării vecine, nu poate fi tras la răspundere penală în Republica Moldova, fără acordul Ucrainei. Iar dacă această prevedere nu va fi respectată, Ucraina ar putea suspenda cooperarea juridică internațională cu Republica Moldova pe principiul reciprocității.

loading...

Lasă un comentariu