Magistraţii reclamă presiuni şi imixtiune în procesul judecătoresc din partea politicului, dar şi din partea societăţii civile

Embed:

Magistraţii reclamă presiuni şi imixtiuni în procesul judecătoresc din partea politicului, dar şi din partea societăţii civile. Indignaţi de acest fapt, 31 de judecători din Chișinău au semnat o declaraţie comună pe care au adresat-o Consiliului Superior al Magistraturii. Aceştia solicită să le fie respectată independenţa. 

Trei dintre semnatari au fost prezenţi la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde le-au declarat membrilor CSM că-şi doresc reformarea sistemului, doar că acest lucru să fie făcut fără ingerinţe din exterior.

"Această declaraţie a venit ca urmare a acestei presiuni asupra sistemului judecătoresc. Eu personal nu privesc televizorul, dar ultimele emisiuni, declaraţii pe care le-am privit mă îngrozesc. Eu cred că suficientă mizerie s-a aruncat în sistemul judecătoresc şi această mizerie ne afectează atât pentru judecătorii cinstiţi", a spus LIVIA MITROFAN, magistrat la Judecătoriei Chişinău.

"Am solicitat să fie respectată independenţa judecătorilor şi toate reformele care se fac să se facă cu respectarea principiilor", a spus ALIONA MIRON,
magistrat la Judecătoriei Chişinău. 

"Am solicitat Consiliului să recunoască faptul că a eşuat în administrarea justiţiei şi în asigurarea independenţei judecătorilor.Trebuie să le fie frică celor care încalcă legea de un judecător independent, imparțial şi integru, iar asemenea judecători sunt în actualul sistem judecătoresc", a spus VICTORIA SĂNDUŢA, magistrat suspendat al Judecătoriei Chişinău.

Victoria Sănduţa a cerut demisia membrilor CSM pe care i-a învinuit de abuzuri. Membrii CSM au spus că vor lua act de declaraţia comună a magistraţilor. Tot în cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, trei judecători delegați de CSM în Consiliul Institutului Național al Justiției au fost revocați din funcții. Asta după ce ministrul Justiţiei a solicitat ca aceștia să fie demişi.

Este vorba despre Mariana Pitic, Viorica Mihăilă și Ghenadie Pavliuc. Potrivit Olesei Stamate, asupra acestora planează suspiciuni de lipsă de integritate, însă nu a oferit dovezi, ci a invocat informaţii apărute în presă. Unele se referă la judecătoarea Mariana Pitic, despre care jurnaliştii au scris că a indicat în declaraţia sa de avere o maşină clasa premium, pe care a cumpărat-o cu doar 11 mii de lei.

"Cei despre care au scris jurnaliştii de investigaţie, cei care au fost mediatizaţi destul de activ, public cu imagine, nu tocmai pozitivă să le fie revocat mandatul în acest consiliu", a spus OLESEA STAMATE, ministrul Justiţiei.

Amintim că, în data de 25 iunie, prim-ministrul Maia Sandu a dat buzna la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii unde i-a ameninţat pe magistraţi că-i va da afară dacă, în următoarele săptămâni, CSM nu-i va demite pe unii judecători.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu