Maestrul Eugen Doga şi-a lansat la Bucureşti albumul "Marile Succese"

Embed:

Albumul "Marile succese" al compozitorului basarabean Eugen Doga a fost lansat, vineri, la București, în prezența a numeroase personalități din viața artistică românească, anunţă Agerpres.ro.

Albumul conține 18 melodii, printre acestea aflându-se "Maria Mirabela", vals din filmul "Dulcea și tandra mea fiară" / ''My Sweet and Tender Beast'' (melodie care a fost interpretată în deschiderea și închiderea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, precum și la deschiderea JO de Iarnă de la Soci, 2014), "Metamorfoze", "Orașul meu alb", "Drumul țiganilor", "Ruga", "Cascada de la Paris", "Păstrați iubirea", "Rendez-vous".

"Firește că era cazul să cunoașteți cu mulți ani înainte această muzică; m-am străduit să includ aici piese care au rezistat timpului și care în aceste timpuri au trecut hotarele multor continente", a spus Eugen Doga.

Prezent la eveniment, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, i-a oferit compozitorului basarabean o diplomă de excelență.

Și Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, a fost prezent la lansare. "Astăzi avem ocazia de a participa la un eveniment de excepție, această lansare a discului maestrului Eugen Doga. Pentru noi, numele lui Eugen Doga, mai ales în Basarabia, are o relevanță deosebită, pentru că în perioada sovietică ne-a ținut aproape de limba română, ne-a ținut aproape de cele, aș spune, sfinte", a afirmat ambasadorul.

Directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", Alexandru Arșinel, i-a oferit compozitorului Eugen Doga o serie de "simboluri românești" — o sticlă de vin, o muzicuță, cartea "Alexandru Arșinel — De la Dolhasca pe Calea Victoriei" și un CD cu o culegere de melodii înregistrate și interpretate de el însuși.

Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat Stela Popescu, Corina Chiriac, Manuela Hărăbor, Anca Pandrea, Crina Matei, Oana Sîrbu, Silvia Dumitrescu, Stela Enache, Medeea Marinescu, Mihai Constantinescu.

Eugen Doga este unul dintre puținii compozitori care au compus și au interpretat toate genurile muzicale clasice, cu excepția muzicii de operă.

Distins cu premiul UCMR în 2006, acad. Eugen Doga, "Maestru în artă", "Artist al Poporului", "Om al Mileniului" și fost deputat, este o celebritate mondială, cu zeci de ordine, medalii, distincții, concerte în întreaga lume. Ca o recunoaștere a realizărilor sale impresionante în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte ordine, medalii și distincții ale Republicii Moldova și ale URSS: Ordinul "Merite deosebite pentru patrie de gradul IV".

În 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer.

Pe 26 august 2008, președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat titlul de "Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, "pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale". A primit medalia "Pentru serviciul credincios în beneficiul Patriei" (Rusia, 2008) și Ordinul Național "Serviciul Credincios", în grad de Mare Ofițer, acordat de Președinția României în 2014. Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu