MAEIE: Moldova nu recunoaşte aşa numitele alegeri organizate în Crimeea şi Sevastopol, anexate de Rusia

Embed:

Țara noastră nu recunoaşte aşa numitele alegeri organizate în Crimeea şi Sevastopol, ambele anexate de către Rusia. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.

"Republica Moldova nu recunoaşte aşa numitele alegeri organizate în Crimeea şi Sevastopol, ambele anexate de către Rusia. Țara noastră susține suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei."

Acelaşi mesaj l-au transmis Georgia, Letonia şi Lituania. 

În aceeaşi ordine de idei,Ministerul ucrainean de Externe a precizat într-o declaraţie că noile încălcări ale dreptului internaţional indică necesitatea consolidării presiunii politice şi economice asupra Federaţiei Ruse şi au cerut partenerilor internaţionali să reacţioneze.

Totodată, oficialii de la Kiev au subliniat că rezultatele acestui vot sunt nule din punct de vedere juridic, nu vor avea consecințe legale și nu vor fi recunoscute de Ucraina sau de comunitatea internațională.

Un raport întocmit de Organizația Națiunilor Unite arată că din 2014, de când a izbucnit conflictul în estul Ucrainei, au murit aproximativ 13 mii de oameni, iar 30 de mii au fost răniţi.

Aproximativ 3300 dintre cei decedaţi erau civili, 4000 militari ucraineni, iar restul rebeli proruşi. Doar pe parcursul anului trecut şi-au pierdut viaţa aproximativ 2700 de oameni.

Luptele nu încetează în ciuda Acordului de la Minsk şi a sancţiunilor impuse Rusiei de comunitatea internaţională.

De la declanşarea crizei din estul Ucrainei şi anexarea Crimeii, au fost incluse în lista neagră peste 780 de persoane juridice din Rusia şi aproximativ 1800 de persoane fizice.

PUBLIKA.MD amintește că, ieri, în Rusia, au avut loc alegeri locale în toate cele 85 de regiuni ale ţării. Potrivit informaţiilor preliminare, în 16 regiuni ruse, guvernatorii şi-au păstrat fotoliile sau chiar şi-au consolidat poziţiile. Este pentru a doua oară când se organizează alegeri locale în Crimeea, după anexarea teritoriului în 2014.

Lasă un comentariu