MAEIE a înaintat o notă de protest Ambasadei Rusiei din ţara noastră privind piloţii moldoveni ţinuţi ostatici electorali la Moscova

Embed:

Ministerul de Externe a înmânat o notă de protest ambasadorului rus, Oleg Vasneţov, în legătură cu situaţia piloţilor moldoveni, eliberaţi din captivitate din Afganistan, dar ţinuţi ostatici electorali la Moscova.

Chişinăul cere Rusiei să asigure imediat accesul delegaţiei moldoveneşti la piloţii care au fost ţinuţi ostatici timp de trei ani şi jumătate în Afganistan. Ambasadorul rus a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe.

Instituţia aşteaptă un răspuns oficial din partea diplomației ruse şi speră că acesta va fi prezentat în scurt timp.

Igor Dodon îndeamnă Guvernul R. Moldova să manifeste respect față de Rusia chiar dacă autoritățile acestui stat blochează accesul delegației moldovenești la piloții moldoveni eliberați din Afganistan și ținuți în prizonierat electoral la Moscova. 

Ambasadorul rus a refuzat să discute cu jurnaliştii şi să le spună de ce delegaţia din Moldova nu se poate întâlni cu piloţii.

Delegaţia noastră, formată din secretarul general al Ministerului de Externe şi medicul-şef al Spitalului Cancelarie de Stat, a plecat, ieri, la Moscova să-i aducă acasă pe cei doi piloţi moldoveni, foşti ostatici. Deocamdată, însă, delegaţia nu are acces la ei şi nici nu a fost informată de autorităţile ruse unde se află aceştia. 

Amintim că oficialii de la Chişinău care au mers la Moscova au stabilit că piloţii nu ar fi în custodia autorităţilor ruse, ci a unei organizaţii neguvernamentale şi nu se ştie unde se află exact. Andrian Candu a declarat că ONG-ul ar aparţine lui Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei. Acesta este co-președintele Asociației "Delovaia Rossia", un paravan pentru proiectele promovate de Kremlin pentru a-i oferi susținere lui Igor Dodon. Ceaika a fost şi la Tiraspol unde a discutat proiectele sale cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.  

Anterior, Procuratura Generală a confirmat că anumite persoane au blocat intenţionat eliberarea piloţilor Lionel Buruiană şi Mihai Crihana. 

Cei doi moldoveni au fost luaţi în captivitate de talibani în luna noiembrie 2015, după ce elicopterul în care se aflau a fost doborât într-o provincie afgană.

"Acţiunile Federaţiei Ruse se contravin direct Legislaţiei Internaţionale, Drepturlui Internaţional şi încalcă direct şi flagrant Convenţiile de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular precum şi Convenţia Consulară dintre Republica Moldova şi Convenţia Consulară semnată în 1994", a spus purtătorul de cuvânt Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Roitman.

Analistul politic Anatol Ţăranu susţine că, în conformitate cu practica diplomatică internaţională, Rusia ar trebui să vină cu un răspuns prompt.

"Mie mi se pare că unica posibilitate pentru noi este să apelăm factorul internaţional în acest subiect pentru a crea un fel de presiune asupra Federaţiei Ruse, ca ei să ia în considerare interesele noastre", a spus analistul politic Anatol Ţăranu

Citeşte şi: Andrian Candu l-a somat pe şeful statului să oprească batjocura, iar Pavel Filip condamnă gestul lui Dodon, care a uitat de limitele moralității

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu