Madridul ar putea reimpune reguli directe Cataloniei, după sesiunea de inaugurare a noului Parlament

Embed:

Sesiunea de inaugurare a noului Parlament din Catalonia va avea loc astăzi. Se aşteaptă ca în cadrul şedinţei să fie propusă candidatura lui Carles Puigdemont la preşedinţia regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a declarat însă că dacă se va întâmpla asta, Madridul va reimpune reguli directe Cataloniei.   

În prezent, Puigdemont se află în Belgia. Fostul lider al regiunii s-a refugiat acolo după ce, în data de 1 octombrie, în autonomie a fost organizat un referendum privind separarea de Spania. La plebiscit au participat 42 la sută dintre alegători, iar 90 la sută din ei au votat pro.

Ulterior, autoritățile catalane au declarat unilateral independența regiunii. Drept răspuns, Madridul a preluat conducerea Cataloniei, a demis parlamentul regional, dar și pe liderul separatist și a anunțat alegeri anticipate, care au avut loc în data de 21 decembrie.

În urma scrutinului, separatiştii au câştigat la limită majoritatea în Parlamentul Cataloniei. Cele trei formaţiuni care optează pentru independenţa regiunii faţă de Spania au obţinut, 70 de locuri în legislativ dintr-un total de 135. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu