Macron susţine că atacurile din Siria au fost necesare: Acţiunile noastre nu pot fi calificate drept acte de război

Embed:

Bombardamentele efectuate de SUA, Franţa şi Marea Britanie în Siria au fost legale. Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez, Emmanuel Macron. Oficialul a menţionat că înainte de a lua decizia, a primit informaţii sigure că în depozitele atacate erau produse arme chimice și biologice.

"Raidurile pe care le-am efectuat au fost un răspuns la ceea ce s-a întâmplat în Douma. Atacurile țintite au fost legale, doarece au existat dovezi clare că în Siria a fost încălcată o lege internaţională. Acţiunile noastre nu pot fi calificate drept acte de război", a spus Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Macron a mai adăugat că omologul său american, Donald Trump, a fost pe punctul de a renunţa la operaţiunea din Siria, dar a reuşit să-l convingă să nu o facă.

"Europa se va proteja mereu de riscuri mari şi evenimente care ne pun în pericol. Scopul nostru este să ne apărăm continentul şi valorile", a spus Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

În timp ce liderii celor trei ţări susţin că bombardamentele au fost necesare, locuitorii din Damasc le condamnă.

"Aceste trei ţări ne-au bombardat pentru că vor să ne vadă distruși. Noi însă suntem puternici şi vom rezista."

" SUA au arme peste tot şi comit acte de agresiune în ţara noastră. Noi credem în Dumnezeu şi sunt convins că ne va proteja de toate atacurile. "

Jurnaliştii de la BBC au vizitat taberele unde au fost duşi supravieţuitorii atacului chimic din Douma. Printre ei este şi o fetiţă de doar şapte ani.

"Eram în oraşul Douma, într-un subsol. Eram bombardaţi. Deodată au aruncat un butoi. Nu a explodat, dar a scos un sunet ciudat. În loc să respirăm aer, respiram miros de sânge. "

Atacurile coordonate americano-britanico-franceze au împărțit lumea în două tabere. În timp ce Uniunea Europeană, NATO sau țări precum Australia și Turcia au salutat bombardamentele, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat la precauție, pentru a evita escaladarea situației.

Şi Papa Francisc este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Siria. Suveranul Pontif a cerut liderilor mondiali să depună eforturi pentru stabilirea păcii în țara asiatică.

"Sunt profund tulburat de situaţia actuală în care, deşi există instrumentele necesare comunităţii internaţionale, este dificil să se ajungă la o acţiune comună care ar putea restaura pacea în Siria", a spus Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice.

Atacul chimic din Douma a fost comis în data de 7 aprilie. Comunitatea internaţională crede că autorii acestei crime sunt forţele lui Bashar al-Assad. Rusia și Iran au sărit în apărarea Damascului, motiv pentru care ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat în cadrul unui interviu că cele două țări vor avea de suferit.

În particular, ea a spus că vor fi impuse noi sancțiuni Rusiei. Astăzi, Duma de Stat de la Moscova va lua măsuri punitive împotriva Statelor Unite. Aleşii vor face o listă cu produse americane, printre care alcool, ţigări şi brânzeturi, care vor fi interzise pe piaţa rusă.

Mai mult, Moscova ar putea suspenda cooperarea cu Washingtonul în domeniul aeronautic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu