Macron şi Von der Leyen împărtăşesc obiective comune pentru UE

Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a primit-o marţi la Palatul Elysee pe Ursula von der Leyen, viitorul preşedinte al Comisiei Europene, afirmând că împărtăşesc aceleaşi priorităţi pentru a deschide o "nouă pagină" a Uniunii Europene, scrie agerpres.ro.

Această deplasare la Paris, pentru un prânz de lucru cu preşedintele francez, este prima vizită a fostului ministru al apărării german de la alegerea sa la conducerea Comisiei Europene la 17 iulie de către Parlamentul European.

"Suntem de acord să lucrăm împreună pentru o Europă puternică, unită şi ambiţioasă", a declarat Ursula von der Leyen la sosirea la Palatul Elysee. "Vă ştiu de partea mea", a adăugat ea, adresându-i-se preşedintelui francez, căruia i-a mulţumit "pentru sprijinul său" în alegerea sa.

Emmanuel Macron a subliniat că el personal şi Franţa "se regăsesc pe deplin" în programul detaliat de Ursula von der Leyen în Parlamentul European. Printre priorităţi, şeful statului francez a menţionat "o adevărată ambiţie climatică", "cerinţa progresului social", promovarea "unei Europe care protejează şi ştie cum să reglementeze tema migraţiei, o provocare importantă" şi "o Europă a valorilor, care apără statul de drept şi libertatea presei".

Aceasta este "o nouă pagină pe care o veţi deschide" pentru UE, a adăugat Macron, adresându-i-se Ursulei von der Leyen, care îşi va prelua funcţia la 1 noiembrie pentru a-l înlocui pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker

Potrivit lui Emmanuel Macron, faptul că ea devine prima femeie care prezidează Comisia "este întruchiparea unei noi feţe, a unei noi ambiţii, a unei Europe care doreşte să se regenereze".

În cursul acestui prânz de lucru, urma să fie abordat subiectul postului pe care îl va ocupa reprezentantul francez în viitoarea Comisie.

Parisul a indicat că vrea ca alegerea acestui portofoliu şi a comisarului să reflecte două din principalele sale priorităţi politice: ''fie un portofoliu economic puternic, de exemplu comerţul, fie cel responsabil de climă". Dar aceasta va depinde "în cele din urmă de echilibrul subtil" în cadrul Comisiei şi de "competenţele reale" ale portofoliului, potrivit preşedinţiei franceze, care nu a spus când va fi anunţată alegerea lui.

Actualul comisar francez este Pierre Moscovici, însărcinat cu afaceri economice.

Dar Ursula von der Leyen şi-a exprimat intenţia de a forma o Comisie cu "50% femei şi 50% bărbaţi".

După Paris, ea a indicat că va efectua vizite în timpul apropiat în Polonia şi Croaţia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu