Măcinaţi de durere şi ţintuiţi la pat. Soarta cumplită a copiilor diagnosticaţi cu cancer (VIDEO)

Embed:

An de an, zeci de copii sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer. Boala şi durerea îi macină și le transformă copilăria în luni de zile petrecute pe patul de spital. Sunt lipsiți de libertatea de a se juca pe afară, de a face o simplă plimbare și de a fi acasă, lângă cei dragi.

Sunt niște copii față de care soarta a fost prea dură. Dar sistemul de sănătate care ar trebui să-i salveze de suferinţe este și mai dur. Nu întotdeauna sunt disponibile medicamentele necesare sau aparatele care să le faciliteze tratamentul. 

În fiecare zi, Andreea vine la fereastră şi se uită mult la ceea ce se întâmplă afară. Îi privește pe copiii care se joacă și își imaginează că este şi ea printre ei.

"Vreau să mă joc", a spus fata.

Dar ea nu se poate da în scrânciob. De fapt, nici nu mai ține minte când a fost ultima oară afară. O boală grea o ține închisă deja de mai multe luni în secția de Hematologie a Institutului Oncologic.

"Are limfom non hodgkin. Diagnoza care ne-a pus la pământ", a menţionat Olesea Lozovan, mama Andreei.

Într-un salon din secția de Hematologie i-am găsit pe Nicolae și Ivan. Ambilor le sunt administrate medicamente cu instilatoarele şi, din aceată cauză, sunt cam somnolenți.

"S-a confirmat leucemie acută limfoblastică L2", a declarat mama lui Nicolae Ceban.

"Numai noi mamele știm ce ni se întâmplă în suflet. Ce să faci. Vom rezista. Nimeni nu vrea să treacă prin așa ceva. E greu", a afirmat Olga Cechir, mama lui Ivan.

Când scapă de instilatoare, Nicolae și Ivan se duc la Centrul educațional care se află la același etaj cu Secția de Hematologie.

"Nu putem să rămânem indiferenți și să păstrăm numai servicii instructiv-educative, facem foarte mult voluntariat", a subliniat directorul Centrului educațional pentru copiii bolnavi de cancer, Alexandra Zbârnea.

Aceste familii au nevoie de ajutor. Medicamentele necesare pentru tratament sunt scumpe. "Este nevoie de oncospar, un preparat foarte scump, costă circa 2 000 de euro", a explicat mama lui Nicolae Ceban.

"E foarte greu să le găsim. Sunt unele pe care le căutăm și în Moscova, și în Ucraina, dar nu le-am găsit nici până acum aceste medicamente", a povestit mama lui Ivan.

"În general tratamentul pentru acești copii este gratuit. Dar acești copii au nevoie de preparate care periodic lipsesc în Moldova", a precizat șefa Secției Hematologie Pediatrică a Institutului Oncologic, Irina Plascheevici.

Dar nu numai lipsa unor medicamente le îngreunează tratamentul acestor copii. În secția de Hematologie lipsesc unele aparate foarte necesare.

"Avem nevoie de un aparat care ar determina concentrația preparatelor în sânge. Dar el costă foarte mult. 56 000 de euro", a adăugat Irina Plascheevici.

Decembrie este luna când mai mulți oameni cu suflet mare aduc sărbătoarea în viaţa acestor copii: "Ar fi bine să nu uite, să nu vină numai la sărbători, dar să vină și pe parcursul anului".

Acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, acești copii cu chip de înger au dorințe care multora dintre noi le-ar părea banale:

"Îmi doresc să plec acasă".

"Vreau să fiu acasă și să fiu sănătos".

De sărbători stă în puterea noastră să înseninăm cu un zâmbet fețele acestor copii și să-i ajutăm să aibă parte de un tratament medical cât mai bun.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu