M-Pay ajunge şi în Moldova: Vom putea plăti online amenzile la Poliţia Rutieră, cazierul juridic şi alte servicii

Începând cu anul viitor, moldovenii ar putea plăti online, în timp real, amenzile la Poliţia Rutieră, cheltuielile pentru eliberarea cazierului judiciar, dar şi alte servicii, fără a mai fi nevoiţi să stea la coadă ore în şir. Proiectul privind implementarea în Moldova a serviciului M-Pay a fost avizat astăzi de Guvern.

Proiectul cu privire la acţiunile de implementare a serviciului guvernamental de plăţi electronice M-Pay reprezintă un rezultat al colaborării dintre mai multe instituţii, între care Ministerul Finanţelor, Banca Naţională, Asociaţia Băncilor. Serviciul urmează a fi implementat de către ministere şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, dar va putea fi utilizat şi de către autorităţile publice locale, însă nu va substitui modalitatea tradiţională de achitare a serviciilor publice, în numerar.

Totodată, pentru cei care vor opta pentru serviciul M-pay vor fi instituite şi unele comisioane. Astfel, se va plăti câte un leu pentru fiecare factură, 1,5% din suma pentru plăţile locale cu cardul bancar şi 2,5% pentru plăţile internaţionale cu cardul bancar.

Iniţiativa nu prevede, însă, şi termene concrete de implementare, ceea ce l-a făcut pe ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, să vină cu o propunere în acest sens: „Propun să stabilim un termen-limită, altfel procedura se poate întinde pe foarte mult timp”.

Premierul în exerciţiu, Vlad Filat, a venit, însă, cu unele precizări. „Vreau să avem un alt termen stabilit, când excludem serviciile publice inutile, dacă pot spune aşa ceva, deoarece avem încă atâtea servicii de care nu e nevoie. Să decidem care sunt serviciile publice care trebuie să fie contra plată şi care urmează să fie prestate gratuit cetăţenilor. Sunt foarte multe servicii pe care statul este obligat să le presteze gratuit, dar se aplică taxe. Care ar fi termenul ca instituţiile să aibă capacitatea să finalizeze implementarea? Până la sfârşitul anului? Vorbim doar despre instituţiile centrale, ca să nu obligăm autorităţile locale. Până la urmă este interesul instituţiilor, cu toate că mai interesant ar fi pentru unii funcţionari să vadă lumea stând în rând să achite serviciile. Trebuie să stabilim prin normă termenul”, a punctat Filat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu