Luxemburg a adoptat o lege în privința exploatării resurselor spațiale

Marele Ducat al Luxemburgului a adoptat o lege care autorizează exploatarea și utilizarea resurselor din spațiu, înregistrând astfel o premieră în Europa, informează AFP, citează agerpres.ro.

Textul de lege, care va intra în vigoare pe 1 august, a fost adoptat cu 55 de voturi "pentru" și două voturi "împotrivă".

"Luxemburgul este a doua țară din lume, după Statele Unite, care s-a înzestrat cu un astfel de cadru juridic", a explicat în fața membrilor Camerei Deputaților ministrul luxemburghez al Economiei, Etienne Schneider.

El a lăudat un acord "win-win", ce va permite companiilor care nu au capital american și firmelor de tip start-up să vină să își stabilească sediile generale în Marele Ducat al Luxemburgului pentru a putea să își implementeze strategiile de exploatare și utilizare comercială a resurselor spațiale.

Legea permite companiilor cu sediile generale în Luxemburg să poată să extragă și să își însușească resurse spațiale precum metale, hidrocarburi și apă. Companiile pot fie să aducă aceste resurse pe Terra, fie să le utilizeze pentru a construi baze de unde ar putea să pornească în explorări spațiale mai îndepărtate.

Luxemburgul are ambiția declarată de a dezvolta o industrie a "Noului spațiu", cu scopul de a stimula creșterea economică și de a oferi noi orizonturi explorării spațiale, potrivit unei prezentări a motivelor aflate în spatele acestui proiect de lege, depus în Parlamentul local pe 15 noiembrie 2016.

Scopul acestei legi este acela de a diversifica economia Luxemburgului, care, în plus față de interesul ei clasic pentru piața financiară, a început să adopte inițiative și în alte domenii, precum logistică, industrie și cercetare.

Până în prezent, patru companii din sectorul spațial și-au stabilit sediile în Luxemburg: firmele americane Deep Space Industries și Planetary Resources, compania japoneză iSpace și societatea germano-luxemburgheză Blue Horizon.

Statul luxemburghez a devenit și acționar al companiei Planetary Resources, în care a investit 25 de milioane de euro, sperând astfel să repete formula de succes a parteneriatului public-privat lansat în 1985 cu compania Societe Europeenne des Satellites, devenită SES, în care deține 17% din capital.

Însă proiectul luxemburghez de exploatare și utilizare a resurselor spațiale nu se bucură de unanimitate. "Mai multe state membre ale Uniunii Europene nu merg în această direcție", a declarat un cercetător european care a dorit să își păstreze anonimatul.

"Când se spune că putem avea acces la toate materialele în viitor, se deschide Cutia Pandorei spre o risipă a resurselor și dispariția reciclării, pentru că se spune că vom avea oricât de multe resurse", a adăugat aceeași sursă.

Guvernul luxemburghez este sfătuit în strategia sa de o echipă de experți din care fac parte personalități de seamă, precum Jean-Jacques Dordain — fost director al Agenției Spațiale Europene (ESA), Simon Worden — fost director al Centrului de Cercetare Ames din cadrul NASA, Jean-Louis Schiltz — profesor la Universitatea Luxemburg și doi specialiști din industria spațiului — chinezul Ji Wu și sud-coreeanul Seung Jo Kim.

Banca Europeană de Investiții (BEI) s-a asociat la acest proiect în calitate de consilier, cu același titlu ca ESA, care intenționează să contribuie cu păreri și instrucțiuni prin intermediul Serviciului de consiliere financiară în inovație (EIAH).

În ultimele luni, Luxemburgul a intensificat promovarea proiectului său spațial. În aprilie 2017, o misiune economică în California, condusă de ministrul Etienne Schneider și Marele Duce moștenitor Guillaume, s-a încheiat cu un anunț referitor la înființarea Agenției spațiale luxemburgheze și a unui fond de investiții dedicat finanțării acestei noi structuri. Un acord este de asemenea așteptat să fie încheiat în luna octombrie cu UAE Space Agency, agenția spațială a Emiratelor Arabe Unite.

În noiembrie, Marele Duce al Luxemburgului va găzdui prima ediție europeană a conferinței internaționale anuale dedicate spațiului, NewSpace. În martie 2018, Luxemburg va fi invitat la al doilea Forum pentru explorarea internațională a spațiului (International Space Exploration Forum), ce va fi organizat la Tokyo.

Inițiativa spațială a acestei țări va fi prezentată și în cadrul pavilionului luxemburghez de la Expoziția Universală din Dubai (octombrie 2020).

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu