Lupu: PLDM şi PCRM s-au înţeles încă din ianuarie să mă revoce din funcţie

Liderul PD, Marian Lupu, ştia încă din luna ianuarie despre faptul că va fi demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Acesta a declarat, în cadrul emisiunii "În direct" de la Moldova 1, că PLDM şi PCRM au purtat negocieri la începutul anului şi că s-au înţeles pe mai multe aspecte, printre care şi cel privind revocarea din funcţie a speaker-ului Legislativului. Totodată, Lupu admite că scopul foştilor colegi de Alianţă este provocarea alegerilor anticipate.

"Am primit acest vot foarte calm, îl aşteptam din ianuarie. Mă aşteptam la votul comun, am aflat că la acel moment, erau în toi negocierile PLDM-PCRM şi s-a ajuns şi la o foaie de parcurs, având şi puncte, unul dintre care era demiterea preşedintelui Parlamentului. Decizia de azi, prin acest vot comun şi alte proiecte votate de cele două fracţiuni, pentru a fi incluse pe odinea de zi, pavează calea către anticipate, cu părere de rău", a punctat Marian Lupu.

Tot astăzi, s-a dovedit faptul că ceea ce s-a întâmplat în Partidul Liberal nu a fost deloc întâmplător, iar reformatorii din PL au fost cumpăraţi. "Cu referire la grupul de transfugi de la PL, spuneam că nu există probe că plecarea ar fi fost provocată din afară. Azi grupul votează la comandă, cu hurta, consolidat. Ce s-a întâmplat în PL nu e un lucru întâmplător, e o acţiune de corupere politică, dictată din exterior", a subliniat Lupu.

Liderul PD a reiterat că şi-ar fi dat singur demisia din funcţia de speaker, dacă Vlad Filat i-ar fi cerut deschis acest lucru: "Aş fi înţeles nu doar ca politician, ci şi bărbăteşte, să fi venit ex-premierul şi să fi spus de la bărbat la bărbat: eu sunt orgolios, cu caracterul meu, supărăcios şi ca să îmi oferi un confort, fii bun, coboară şi tu jos şi atunci o să mă simt mai bine. Cu această abordare, aş fi depus cererea chiar a doua zi. Dar ei au hotărât să meargă pe altă cale. Colegul de la PLDM chiar e obsedat de funcţie, dacă el e fără funcţie, ceilalţi nu trebuie să fie în funcţii. Faţă de cei obsedaţi, care nu pot trăi, respira, privi soarele, eu sunt diferit".

Şeful democraţilor a atenţionat că astăzi a fost dat startul celor trei luni, după care preşedintele Nicolae Timofti va fi obligat să dizolve Legislativul nefuncţional şi să anunţe alegeri anticipate. "Parlamentul e blocat. Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile delegate de preşedinte la solicitarea acestuia. La un moment, decizia PLDM împreună cu PCRM a fost una ad-hoc, puţin chibzuită, emoţională. La finalul procedurii de vot, PLDM înaintează un proiect de lege, deoarece au înţeles că au dat-o în bară, că au făcut o mare gafă. Comuniştii au ştiut, dar nu le-au spus. Legislaţaţia nu prevede interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Nu a mai fost aşa ceva în istoria Moldovei. De azi s-a pornit ceasul cu aceste 3 luni. Poate fi scăpare doar dacă cineva e ales foarte rapid ca preşedinte al Legislativului. Eu le-am sugerat: aşezaţi-vă voi, PLDM cu PCRM, identificaţi soluţia, persoana, votaţi preşedintele", a precizat acesta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu