Lupu despre decizia Guvernului: Zădărniceşte planurile celor care vor să transforme şedinţa în plen în dezbateri electorale

Embed:

Deputaţii majorităţii parlamentare salută decizia Guvernului prin care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru cele şapte legi. Potrivit lor, decizia vine să împiedice transformarea şedinţei de plen a Legislativului într-o platformă de dezbateri electorale, în prag de campanie. 

Executivul a luat hotărârea în urma unui consens cu reprezentanţii Coaliţiei de Guvernare. "Sunt proiecte de lege foarte importante care nu pot fi amânate. În ultima perioadă au fost mai multe încercări de a se convoca în şedinţă Comisia Economie, din lipsă de cvorum, şedinţele nu au avut loc şi atestăm o situaţie că este problematic ca să avem rapoartele comisiei", a explicat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Deputaţii majorităţii parlamentare susţin că decizia Executivului vine să zădărnicească planurile celor care vor să transforme şedinţa Parlamentului într-o platformă de dezbateri electorale. Potrivit lor, proiectele asumate de Guvern sunt foarte importante.

"Este o cale corectă, rapidă și eficientă. Decizia luată vine să zădărnicească planurile celor care vor să transforme şedinţa Parlamentului în tot felul de speculații și tot felul de campanii electorale propriu-zise, dar de a merge concret cu rezolvarea unor probleme concrete, importante pentru țară", a subliniat liderul fracțiunii PDM, Marian Lupu.

"Este o decizie asumată a întregii coaliții ca aceste proiecte să le promovăm într-o manieră cât mai promptă, deoarece ne dăm seama că o eventuală dezbatere în Parlament putea să dureze", a menţionat liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

"Asumarea responsabilității de Guvern eu apreciez ca depășirea eficientă a tuturor etapelor acestea de dezbateri, care urmau să aibă loc, dar timpul nu mai așteaptă", a precizat preşedintele fracţiunii PLR, Ion Hadârcă.

Opoziţia comunistă insistă însă că documentele ar fi trebuit dezbătute în Parlament. 

"Păi, iată ne ducem să vedem ce responsabilitate își asumă. Parcă Parlamentul încă lucrează!", a spus deputatul PCRM Maria Postoico.

Decizia Executivului este salutată şi de reprezentanţii asociaţiilor de fermieri. Totuşi, ei consideră că sunt necesare şi alte acţiuni pentru a diminua efectele negative ale embargoului.  

"Noi am propus ca fondul cu privire la subvenționare să fie completat cu 200 de milioane de lei. N-am regăsit aceste rectificări la Legea Bugetului să obținem din fondul cu privire la subvenționare banii necesari. A doua problemă pe care noi am promovat-o de mult timp este vorba despre legea cu privire la piața produselor petroliere", a spus președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc.

Iar liberalii conduşi de Mihai Ghimpu au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională, pentru a afla dacă Executivul a avut sau nu dreptul să-şi asume răspunderea pentru un nou pachet de legi. 

În data de 22 iulie, când Guvernul Leancă şi-a asumat răspunderea pentru 11 legi, deputaţii comunişti au boicotat şedinţa Parlamentului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu