Luptele violente dintre susţinătorii şi opozanţii lui Gaddafi continuă

Embed:

În Libia, luptele violente dintre susţinătorii şi opozanţii lui Gaddafi continuă. Rebelii au pierdut controlul asupra localităţii Ras Lanuf, un important centru economic, şi s-au retras şi din oraşul Brega. Acesta este situat la 220 de kilometri de oraşul Benghazi, deţinut de protestatari.

Susţinătorii lui Gaddafi au reuşit să alunge rebelii din oraşul Brega, care este un punct petrolier strategic. Dotarea cu avioane şi tancuri le-a permis forţelor loiale liderului libian să avanseze extrem de rapid. Astfel, experţii sunt de părere că un plan de acţiune al comunităţii internaţionale, inclusiv o interdicţie asupra spaţiului aerian libian impusă de ONU, trebuie adoptate rapid. În caz contrar, forţele rebelilor vor fi înfrânte în câteva zile.

Anterior, Muammar Gaddafi a indemnat Rusia, China şi India să investească în sectorul petrolier al Libiei. Exporturile de petrol din această ţară au fost afectate de conflictele din regiune.

Printre companiile petroliere care operează în Libia se numară şi compania ENI din Italia, companiile ExxonMobil şi ConocoPhillips din SUA, compania anglo-olandeza Shell şi Repsol din Spania.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu