LUPTA ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR. Întreprinderea "Moldsilva" scapă pădurile de omizi

Embed:
Agenţia "Moldsilva" a început distrugerea dăunătorilor din păduri. Zonele forestiere, afectate în special de omizi, sunt stropite cu ajutorul elicopterelor. Lucrările au început în codrii din raioanele Strășeni şi Călăraşi, acolo unde vor fi tratate 2.000 de hectare.

"Primăvara anului avem planificate combaterea aeriană pe o suprafaţă de 22 de mii de hectare în trei întreprinderi silvice. Întreprinderea Silvică Călăraşi, întreprinderea Silvică Străşeni, şi Hânceşti Silva", a spus Serghei Vasilciuc, un inginer silvic.

Pădurile de stejar din zonele unde se va interveni sunt afectate în proporţii de 80 la sută de omizi. Motivul ar fi că ultima tratare a avut loc acum cinci ani.

"O mare parte de dăunători, de pe câmpurile agricole trec în fondul silvic de stat. Omizile distrug frunzele, nu se petrece procesul de fotosinteză şi în rezultat copacii sunt în pericol de a se usca.şi asta cam în două săptămâni de zile", a spus Mihai Grosu, un inginer silvic.

Pentru efectuarea lucrărilor de combatere a dăunătorilor, "Moldsilva" a contractat un elicopter al companiei de stat "Moldaeroservice". Membrii echipajului însă s-au dovedit a fi nepregătiţi din punct de vedere tehnic. Dupa prima decolare, aparatul de zbor s-a defectat, şi nu a mai putut fi ridicat în aer.

Într-un final, pilotul a solicitat intervenția unei echipe de ingineri care au venit de la Bălți pentru a înlătura defecțiunea. În aproape 4 ore, aceştia au pus din nou elicea în mișcare.

"Elicopterul poate ridica o încărcătură de 600 de litri, soluția fiind turnată în doua rezervoare. Pentru ca substanța să se împrăștie uniform, aparatul de zbor trebuie să mențină o înălțime de 10 metri deasupra copacilor".

Timp de o oră, cât a durat zborul, cele 600 de litri de soluţie pentru combaterea dăunătorilor a fost împrăştiate pe aproximativ 200 de hectare de pădure. După aterizare însă, pilotul a acuzat o nouă defecţiune tehnică, iar lucrările au fost sistate. În cele din urmă, aparatul de zbor a fost lăsat pentru o noapte pe o pășune din apropierea satului Voinova, raionul Strășeni.

"Se întâmplă şi la avioane mari, că un generator poate să nu lucreze. Sunt situaţii. O să intervină o brigadă tehnică care o să verifice. O să-l pună în funcţiune. Moldsilva nu suportă cheltuieli. Toate cheltuielile, le suportă Întreprinderea de Stat Moldaeroservice".

Potrivit conducerii "Moldoaeroservice", defecţiunea elicopterului nu a pus în pericol viaţa pilotului. În Moldova sunt peste 400 de mii de hectare de pădure, dintre care, aproape o treime sunt afectate de dăunători.

Din cauza unei pene tehnice, aparatul de zbor nu a putut efectua decât doua decolări, iar într-un final lucrările au fost sistate, iar planurile silvicultorilor au fost date peste cap.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu