Luptă electorală tensionată în stânga Nistrului. "Nemulţumirile ar putea genera o EXPLOZIE SOCIALĂ"

Embed:

Tensiunile sociale din regiunea transnistreană cresc și sunt tot mai accentuate de lupta electorală de peste Nistru. Mai mult, nemulţumirile ar putea genera o explozie socială cauzată de problemele economice, dar şi cele politice.

Concluziiile aparțin unor experți ruși, care mai notează că  mulţi locuitori ai regiunii sunt dezămăgiţi de situaţia din regiunea transnistreană.  

Potrivit expertului militar rus Konstantin Sivkov, "divergențele din cadrul elitei politice de la Tiraspol, alături de intensificarea conflictului dintre autorități și oamenii de afaceri, pot genera creşterea problemelor".

Acum, cel mai mare scandal este între autorități și compania "Sheriff", una dintre cele mai mari plătitoare de impozite din regiune. Firma figurează într-un dosar penal pentru spălarea banilor, fiind acuzată că a scos din regiune, în numerar, peste 250 de milioane de dolari.

Reprezentanții companiei au calificat acest dosar drept unul politic.

Mulţi dintre locuitorii regiunii transnistrene sunt dezamăgiți de actuala putere de la Tiraspol. În acest an, bugetarii au primit salariile în proporție de doar 70 la sută, iar din 1 noiembrie - de 90 la sută: 

"Oamenii vor să trăiască, da nu au cu ce. Cineva trebuie să ia măsuri de stabilizare, numai din cosmos poate să vină cineva, aici nu este asemenea persoană."

"Salariul şi aşa este mic, în plus ne scoate o parte din aceste sume. Aceşti bani nu ne mai întoarce nimeni, oamenii deja nu mai doresc să lucreze, este mare dezămăgire."

"Situaţia este tensionată, dar eu nu particip la alegeri. Locuiesc în Bender de mulţi ani. Vrem să nu fie vama asta, în primul rând, oamenii nu au unde lucra, asta e problema şi nu sunt bani."

Ziua unică de votare va avea loc, în premieră, în regiunea transnistreană, după modelul Rusiei. În data de 29 noiembrie, localnicii vor alege deputaţii din Sovietul Suprem şi consilieri locali.

Scrutinul va costa bugetul regiunii echivalentul a peste 10 milioane de lei.

"Aceasta campania electorală este una dintre cele mai complicate, candidaţii susţinuţi de liderul de la Tiraspol acţionează mai activ şi dur. Oponenţii lor evită declaraţii şi acţiuni tăioase", a comentat un fost demnitar de la Tiraspol Vladimir Iastrevciak.

Aproape 130 de candidaţi pentru funcţia de deputat local sunt înregistrați în cursă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu