LUPTA CU CANCERUL. Persoanele aflate în stadii incipiente vor putea fi depistat în Moldova

Embed:
Cancerul în stadii incipiente poate fi depistat şi în Moldova. Un centru medical privat din Capitală dispune de un aparat performant care permite identificarea bolii.

"Această unitate PET/CT este primul aparat în Republica Moldova. Acum pacienţii pot beneficia de această investigaţie la noi în ţară, dar până acum pacienţii erau nevoiţi facă aşa examinări performante doar peste hotare", a declarat Ion Creangă, fizician medical.

Pacientului i se injectează intravenos o soluție radioactivă care, în decurs de 45 de minute, se acumulează în zonele corpului afectate de cancer.

"Pacientul este mai întâi cântărit, pentru că doza depinde de greutate şi de metabolismul acestuia şi de diagnostic", a spus Ion Creangă, fizician medical.

"Această substanţă numită Fluor Deoxiglucoza se acumulează în zonele de interes afectate şi noi deja putem să le vizualizăm pe imagini. În cazul acesta vedem o acumulare fiziologică a glucozei la nivelul creieruluI acumulări fiziologice la mușchiul inimi", a zis Ion Cărăuș, medic imagist.

Preţul unei investigaţii medicale cu acest aparat este de peste 20 de mii de lei. În Moldova sunt diagnosticate cu cancer
peste 53 de mii de persoane.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu