LUP ÎN BLANĂ DE OAIE. Dodon, criticat într-un articol pentru Intellinews

Embed:

Președintele Igor Dodon i-ar fi promis Aeroportul Internațional Chișinău unui investitor din Rusia, de aceea insistă pe anularea contractului de concesionare a aerogării, susţine analistul economic Christina Peru, într-un articol pentru publicația Intellinews. Potrivit lui Peru, Igor Dodon e într-o situație foarte delicată, deoarece omul de afaceri rus l-ar presa pentru că vrea aeroportul cât mai repede.

Christina Peru consideră că șeful statului minte europenii că ar avea o politică externă echilibrată, dar de fapt reprezintă interesele Rusiei. Solicitat de Publika TV, serviciul de presă al Președinţiei a refuzat să comenteze informaţiile din articol. 

Potrivit autorului articolului, președintele Igor Dodon  ar face tot posibilul pentru a anula contractul de concesionare a aeroportului, chiar dacă asta ar însemna că vor fi plătite daune substanțiale din bugetul statului, adică de către cetățenii moldoveni. 

Christina Peru își argumentează punctul de vedere citând un interviu acordat de Igor Dodon în presa rusă. Şeful statului a declarat că aeroportul trebuie să revină în administrarea statului şi că autorităţile noastre sunt gata să negocieze cu toţi investitorii interesaţi, inclusiv cu cei din Rusia, care ne sunt deja cunoscuţi.  Christina Peru scrie că a discutat cu patru deputați din Parlamentul de la Chișinău, care au declarat că există presiune atât pe legislativ, cât și pe puterea judecătorească, pentru a face posibilă anularea concesionării aeroportului. 

Implicarea în acest scandal ar putea însemna sfârșitul președinției lui Igor Dodon, mai scrie analistul economic.  În acest caz, adaugă Peru, Parlamentul de la Chișinău ar avea suficiente motive să înceapă procedura de demitere a șefului statului, iar Maia Sandu, în caz că ar dispune de voință politică, ar putea să adune voturile necesare în legislativ.  Cu referire la politica externă echilibrată pe care Igor Dodon se laudă că o promovează, analistul consideră că nu este decât praf în ochi pentru liderii europeni.

În realitate el slujește intereselor Rusiei şi îşi doreşte să aibă o putere absolută în stat, după modelul liderului belarus, Alexandr Lukaşenko.  Christina Peru face referire la blogul lui Igor Dodon, deschis încă din 2010, unde şi-a expus opiniile eurosceptice și a lăudat Rusia, și liderii proruși din țările est-europene. 

În 2014, chiar în toiul protestelor de pe Maidanul de la Kiev, l-a susţinut pe Viktor Ianukovici care a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE.  Ulterior, după ce ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu UE, Igor Dodon a criticat autoritățile de la Chișinău, numindu-le chiar neobolșevice.

Potrivit analistului, acum, el se preface într-un apărător al acordului și un politician echilibrat, care vrea relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul şi promite să îndeplinească această foaie de parcurs.   Într-un final, Christina Peru conchide că Republica Moldova nu va ajunge la nivelul de dezvoltare la care aspiră atât timp cât Igor Dodon are în mâinile sale frâiele conducerii.

El nu va putea fi însă înlăturat dacă nu va exista voință din partea forțelor politice proeuropene de la Chișinău.  Potrivit mai multor analiști, Maia Sandu s-ar ţine de funcția de premier, indiferent de cedările făcute în raport cu PSRM si Rusia, iar blocul ACUM va rămâne în istorie ca forța convențional pro-europeana ce a cedat Moldova Moscovei.

Lasă un comentariu