Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar. Ce recomandă medicii mamologi

Luna octombrie este Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar. În întreaga lume la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute o femeie își pierde viața din această cauză. 

"Menirea copiilor care este să își ducă mamele la controale cât mai des, pentru că de la o vârstă femeile nu mai au atâta grijă cum o au în tinerețe. Noi trebuie să le amintim cât mai des mamelor noastre cât sunt ele de importante pentru noi", a declarat Lilia Ojovan, prezentatoare Canal 2.

O consultație la medicul mamolog îți răpește doar 10 minute însă poate să te ferească de un pericol eminent.

"La palpare se poate deja înțelege formațiunile care sunt deja mari, mai mari de 1 cm, și asta înseamnă că deja putem să depistăm un caz de cancer. Odată cu controlul la medic, o dată cu palparea se fac și metode instrumentale de investigație. Aș recomanda pentru fetele tinere până la 35 de ani, o metodă neinvazibilă foarte activă la ziua de astăzi precum este ultrasonografia", a menționat Natalia Jitaru, medic mamolog.

CITEȘTE ȘI: A LUPTAT ȘI A ÎNVINS! Povestea emoționantă a unei femei care câștigat bătălia cu cancerul (VIDEO)

PUBLIKA.MD reamintește că femeile vor putea face examinări gratuite la sâni, în cadrul campaniei "Un doctor pentru tine 2". Aceasta va fi lansată astăzi de Ministerul Sănătății, iar evenimentul va fi transmis în direct de Publika TV.

Cancerul mamar este cea mai întâlnită formă de cancer la femei. Maladia apare în special la doamnele trecute de 50 de ani. Doar anul trecut, de cancer la sân s-au îmbolnăvit peste o mie o sută de femei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu