Lumânări şi baloane. Victimele HIV/SIDA au fost comemorate la Chişinău (VIDEO)

Embed:

Nu SIDA ucide, ci intoleranţa societăţii faţă de bolnavi. Asta spun reprezentanţii organizaţiilor care oferă sprijin persoanelor infectate cu HIV/SIDA. Ei au organizat astăzi în Chişinău un eveniment în memoria oamenilor care au murit din cauza acestei maladii. Doar anul trecut, peste 700 de cazuri noi de HIV/SIDA au fost înregistrate în Moldova, inclusiv în raioanele de est ale ţării.

Într-un cort amenajat în Grădina Publică "Ştefan cel Mare" din Capitală, oamenii au putut să-şi facă gratis testul HIV. Nu toţi au profitat însă de această ocazie.

"Am făcut testul pentru prima dată. Ca să ne asigurăm că nu este nimic".

"Nu am făcut testul. Sunt convinsă că sunt sănătoasă".

Medicii le recomandă bolnavilor să fie atenţi la meniul zilnic.

"Să folosească cât mai multe fructe şi legume deoarece organismul are nevoie de o imunitate bună. Trebuie să mănânce bine, meniul zilnic să conţină cel puţin 2 000 de calorii", spune şeful Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, bolnavii cu HIV sunt discriminaţi.

"Din păcate, avem o societate cu prejudecăţi. Bolnavii cu HIV trăiesc cu teama că cei din jur vor afla despre maladie şi că vor rămâne fără serviciu şi susţinere", a spus preşedintele organizaţiei "Viaţa Nouă", Ruslan Poverga.

În cadrul evenimentului au fost aprinse 200 de lumânări şi lansate aproximativ 200 de baloane, în amintirea victimelor HIV/SIDA.

Pentru al treilea an consecutiv, a fost lansată campania "Caravana auto pentru viaţă". 10 echipe se vor deplasa prin oraşele Comrat, Cahul, Orhei, Râbniţa, Tiraspol şi Bălţi pentru a-i informa pe oameni despre HIV/SIDA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu