"Lui Filat i s-a sugerat, în Germania, să ia în considerare scenariul federalizării, ca scenariu de întregire a ţării", spune Dodon

"La începutul acestui an, Partidul Socialiştilor a declarat public că Federalizarea este unica modalitate realistă de asigurare a integrității teritoriale a Republicii Moldova. După aceasta, însă, au urmat reacţii isterice din partea extremei de dreapta şi o tăcere ipocrită din partea comuniştilor. Au trecut însă cîteva luni şi se pare că ideea federalizării a început să fie apreciată de cei mai importanţi actori politici internaţionali", scrie liderul socialiştilor, Igor Dodon, într-o postare pe bogul său. 

Mai mult, Dodon declară că, a aflat, din sursele sale că, în Germania, premierului Filat i s-a sugerat să ia în considerare scenariul federalizării ca pe un posibil şi foarte oportun scenariu de întregire a ţării.

"Pot presupune că şi liderii de la Tiraspol, atunci cînd vor fi puşi în situaţia de a merge la o apropiere factuală cu Moldova din dreapta Nistrului, vor avea drept condiţie primă acceptarea formulei de federalizare", subliniază Dodon. 

În aceste condiţii, Igor Dodon este de părere că, actuala clasă politică moldovenească şi mediul de experţi, comentatorii politici trebuie să înceapă să discute public, deschis, sincer şi obiectiv opţiunea federalizării pentru rezolvarea definitivă a problemei Transnistrene.

"Îi recomand domnului premier Vlad Filat să nu se teamă de cuvinte şi denumiri şi să recunoască federalizarea ca unică soluţie pentru criza Transnistreană. Îi recomand acelaşi lucru spicherului Marian Lupu. Nu trebuie să-i fie frică de comentariile lui Ghimpu, fiindcă pentru Ghimpu întregirea Republicii Moldova înseamnă curmarea visului unionist", a conchis socialistul. 

Amintim că, în această săptămână, premierul Vlad Filat a participat la o conferinţă, în Germania,  organizată de OSCE şi la care au participat negociatorii politici şi şefii grupurilor de lucru de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului "5+2", dar şi alţi actori internaţionali implicaţi în rezolvarea diferendului.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu