Lucruri IMPORTANTE pe care trebuie să le faci în perioada sărbătorilor pentru a avea o IARNĂ MAGICĂ

Tuturor ne plac sărbătorile și atmosfera magică, plină de veselie, care unește familiile. Este acea perioadă a anului când atât copii cât și adulții cred în vise și așteaptă cadouri.

Mii de case vor fi împodobite cu lumini multicolore de acum înainte și animalele de companie se vor înfige în ambalajele colorate și globulețele frumoase. Nu uita ca în această stare euforică să ai grijă și de casa ta, eventual prin următoarele trucuri.

1. Protejează-ți casa de intruși

Autoritățile declară că luna Decembrie este luna cu cele mai multe jafuri din locuințe și acest lucru se întâmplă deoarece toată lumea primește cadouri și își împodobește casa, apoi pleacă în vacanță. 

- Nu uita să-ți încui ușile: indiferent că stai la casă sau apartament, încuie ușa de la intrare, geamurile și ușa de la balcon sau terasă, chiar dacă stai într-un cartier sigur. În plus, asigură-te că este dată zăpada din curte, pentru ca hoții să nu își dea seama că nu e nimeni acasă. 

- Fă-ți casa să pară mereu ocupată: lasă măcar o lumină aprinsă când pleci de acasă și nu pune la ferestre lucruri valoroase.

- Unii hoți se uită chiar și prin gunoi, unde găsesc cutii goale de bijuterii sau alte lucruri scumpe și știu că trebuie să acționeze. Pentru a minimaliza riscul, rupe cutiile înainte de a duce gunoiul.

2. Poziționează-ți strategic bradul de Crăciun

Pomul este principala atracție în timpul sărbătorilor, pentru că familia se strânge în jurul lui, drept pentru care ar trebui ancorat bine, ca să nu deranjeze pe nimeni.

- Folosește un suport special și asigură-te că nu se îndoaie. O altă idee bună este să îți pui bradul într-o găleată plină cu apă și pietre. 

- Unii oameni recomandă să pui apă în suportul bradului, pentru a fi sigură că rezistă mai mult timp, dar ține minte că un brad proaspăt tăiat absoarbe foarte multă apă.

3. Alege cele mai potrivite decorațiuni pentru casă

Decorațiunile îmbogățesc orice casă de Sărbători și fac acest sezon mai palpabil. Decorarea bradului este o activitate care unește familia și nimic n-ar trebui să umbrească această ocazie.

- Verifică toate prizele să funcționeze corect și să nu fie crăpate și înlocuiește orice componente stricate.

- Pune toate cablurile pe lângă perete, ca nimeni să nu se împiedice și verifică-le să fie bine izolate, ca să nu existe pericole de incendiu.

4. Ai grijă la decorațiunile exterioare

Cea mai bună metodă pentru a le arăta tuturor cât de mult îți place această perioadă este să-ți împodobești casa pe dinafară. Este însă foarte important să să ai grijă cum instalezi beculețele, plasele și alte ornamente, ca să te poți bucura liniștită de colinde.

- Luminează o alee către casa ta și ține la distanță zăpada și gheața, deoarece intrarea ar trebui să fie ușor accesibilă. 

- Fii sigură că în exterior montezi decorațiuni speciale pentru afară și departe de orice material inflamabil. 

- Fii atentă când pui luminițele exterioare, folosește o scară mai ales când te urci pe acoperiș și oprește curentul înainte să lucrezi cu firele electrice.

5. Ai grijă ce, când și mai ales cât mănânci

Toată lumea iubește această perioadă și pentru că miroase atât de îmbietor. Sezonul rece este perioada ideală în care poți pune câte puțin din fiecare pe masă: fursecuri, tort, salată de beouf, friptură de porc, motiv pentru care oamenii se îngrașă, în medie, cu 1-2 kg. 

- Mănâncă cu cap și nu te lăsa pradă tuturor poftelor atunci când ajungi la părinți acasă, încearcă, eventual, să mănânci porții mai mici.

- Nu uita de exercițiile fizice, pentru că sărbătorile nu sunt o scuză să sari peste antrenament. Fă orice te ține afară din casă.

6. Folosește șemineuri și luânări sigure

Momentele fericite pot fi stricate de un foc neașteptat, de aceea este foarte important să verifici toate instalațiile, șemineele și lumânările și să nu lași nimic nesupravegheat.

- Când decorezi prin casă, asigură-te că nimic nu este lângă sursele de căldură inflamabile și toate cele sunt atârnate departe de flacăra deschisă.

- Dacă stai la casă și ai șemineu, angajează acum un coșar profesionist, care să-ți curețe coșul de funingine, instalează alarme de incendiu mai ales în dormitoare și cumpără-ți un extinctor.

7. Ai grijă de animale

Câteodată, animalele de companie văd pomul de Crăciun ca pe un tărâm magic de joacă. Pisicile sar pe luminițe, câinii mușcă acele bradului și de aceea trebuie să protejezi atât bradul cât și animalele. Încearcă să te joci cu animalele afară, ca să nu mai aibă energie pentru distrugeri.

- Alege ornamente care nu sunt atât de atrăgătoare pentru pisici, globuri mai puțin sclipitoare sau poți pune folie de aluminiu în jurul pomului, deoarece pisicile nu suportă să calce pe așa ceva.

- Pune un gărduleț pentru copii în jurul zonei periculoase, ca să împiedici câinii să se apropie.

8. Siguranța electrică

La fel cum șemineele pot produce incendii nedorite și o priză se poate strica când ți-e lumea mai dragă.

- Nu suprasolicita circuitele electrice și cu atât mai mult prelungitoarele.

- Înlocuiește orice fir rupt și stinge mereu luminițele când pleci de acasă sau te culci. 

- Cumpără numai luminițe cu etichetă și urmează instrucțiunile de pe ambalaj.

9. Accidente cu artificii

Focurile de artificii sunt minunate, dar pot provoca accidente grave. Ele provoacă în fiecare an mii de arsuri și accidentări la ochi.

- Doar adulții ar trebui să aprindă artificii și acest lucru să se întâmple cât mai departe de casă sau alți oameni, îndreptate în direcția opusă față de spectatori. 

- Citește cu atenție instrucțiunile de folosire și ține flacăra departe de corp. 

- Dacă un copil vrea să țină un băț cu scântei asigură-te că poartă mănuși de protecție și nu ține niciodată un copil mic în brațe când manevrezi artificii.

10. Ține minte regulile de gătire în siguranță

Mâncarea gustoasă este o parte importantă a acestei perioade, la fel cum sunt colindele și cadourile, dar nu risca în bucătărie.

- Fă-ți din timp lista de cumpărături în concordanță cu meniul ales și verifică-ți toate instalațiile din bucătărie.

- Nu lăsa pe nimeni să mănânce aluat crud, ca să nu aibă probleme cu stomacul.

- Nu lăsa aprins cuptorul sau aragazul în timp ce dormi și rămâi mereu în bucătărie cât timp se gătește mâncarea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu