Lucrători din sistemul judecătoresc, CONDAMNAŢI de colegi. Închisoare cu suspendare pentru fraude de milioane

Embed:

O specialistă şi o grefiera din cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei au fost condamnate pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvîrşită în interesul unui grup criminal organizat, la 5 şi, respectiv, 4 ani şi 6 luni ani închisoare, cu suspendare.

De asemenea, prin sentinţa emisă de Judecătoria sectorului Ciocana doar fosta specialistă a fost privată de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 4 ani.

Verdictul a fost dictat după ce Procuratura Anticorupţie a demonstrat că în perioada 2012 - 2014, inculpatele, în coparticipaţie cu un judecător, cu alţi angajaţi ai Judecătoriei Râşcani şi doi jurişti, au introdus, în mod fraudulos, modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor (PIGD), evitînd astfel, procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile.

Acţiunile respective au permis primirea ilegală şi examinarea unilaterală a diferitor acţiuni civile, asupra cărora ulterior se emiteau hotărâri în lipsa sedinţelor de judecată şi cu falsificarea proceselor-verbale ale acestora.

În cursul acţiunilor de urmărire penală, procurorii au reuşit să identifice în respectiva instanţă de judecată aproximativ 24 de cauze civile, numerele electronice de înregistrare şi evidenţă ale cărora au fost ulterior ilegal folosite de către judecător la întocmirea dosarelor clone. De regulă, cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei.

În instanţa de judecată inculpatele au recunoscut vinovăţia în comiterea infracţiunii incriminate şi au solicitat examinarea cauzei într-o procedură simplificată, care prevede sancţiuni mai blânde.

Cauza penală în privinţa celorlalţi complici la săvârşirea infracţiunilor, inclusiv şi a ex-judecătorului, se află pe rol la Judecătoria Ciocana şi va fi examinată conform procedurii generale, deoarece aceştia nu-şi recunosc vina.

Toţi figuranţii cauzelor penale respective nu mai activează în cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani, funcţiile fiind deţinute de învinuiţi la momentul comiterii infracţiunilor.

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu