LUCRĂRILE, ÎN TOI! Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni, restaurată dintr-un grant oferit de Ambasada SUA

Embed:

După sute de ani în care a fost dată uitării, biserica "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul Căuşeni va putea primi, din nou, enoriaşi. Lucrările de restaurare a lăcaşului lăsat cândva în paragină sunt în toi. De două săptămâni, specialiştii din România muncesc pentru a readuce la viaţă monumentul de arhitectură, datorită unui proiect lansat anul trecut de Ambasada Statelor Unite în Moldova în comun cu Ministerul Culturii

Lucrările au început din altar, unde a fost deja restaurată pardoseala:

"Iată vedeţi bucăţile acestea de frescă? Cam toate au fost căzute şi au fost replantate ca un puzzle".

"Aici e necurăţat, aici a fost curăţat. Iar pe lacunile acestea de culoare cum sunt şi pe boltă şi peste tot o să intervenim cromatic".

Pentru ca pereţii bisericii să reziste mai mult, este folosită o soluţie specială.

"Eu biocidez, pregătesc zona contra atacului biologic. Apoi o să facă ceea ce face colegul, o să tivesc margina după ce termin de biocidat. Pentru mucegai şi fungi, acesta este rolul lul -Să ţină cât mai mult?- Da, distruge microorganismele", a explicat Ilaş Simina, estaurator.

Specialiştii lucrează câte 12 ore pe zi pentru a finaliza lucrările cât mai repede:

"Obositor, sunt substanţe care sunt nocive, la un moment dat trebuie să mai ieşi afară."

Sunt efectuate şi lucrări de infrastructură, nu doar de restaurare.

"Deocamdată se mai execută lucrări tehnice cu.. apeducte, canalizare, electricitate. Se aduce apă şi canalizare până în curtea bisericii şi lumina electric, reţelele electrice exterioare", a declarat Boris Gangal, autorul proiectului de restaurare, Boris Gangal.

În proiect sunt implicaţi specialişti care au muncit la restaurarea Palatului Culturii din Iaşi. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este restaurată dintr-un grant în valoare de 150 de mii de dolari, oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu