Lucrările de întărire a digurilor în Ştefan Vodă sunt în toi. Peste 200 de militari, mobilizaţi

Embed:
Lucrările de întărire a digurilor în satele din raionul Ştefan Vodă, aflate în pericol de inundaţii, sunt în toi. Peste 200 de militari, carabinieri şi constructori au fost mobilizaţi în zonă. Testul de rezistenţă va fi marţi, când o viitură va ajunge în sudul ţării. Până atunci, autorităţile încearcă să prevină o eventuală nenorocire. Cele mai vulnerabile sectoare rămân în localităţile Tudora și Crocmaz.

"Lucrăm mai activ , dacă vă nimeresc pietre mai mari le pune într-o parte. Următorul. "

"Vom face tot posibilul, tot ce depinde de noi. Avem misiunea de a încărca 1300 de saci şi de a consolida digul", a spus Maxim Gherghii, comandant de companie.

Primarul de la Crocmaz afirmă că în pericol sunt aproape 200 de gospodării. Până acum, nivelul apei din râul Nistru a crescut cu aproape jumătate de metru.

"Oamenii sunt preîntâmpinaţi pentru că au fost şi în 2008 , oamenii sunt pregătiţi de aceste pericole şi inundaţii.
Urmează să fie făcut un dig prin grădinile locatarilor. Digul o să aibă doi metri înălţime şi doi metri lăţime . Lungime de 200 de metri", a declarat Ion Veleșco, primarul satului Crocmaz.

Localnicii spun că sunt îngrijoraţi, aşa că sunt gata să pună şi ei umărul ca să prevină o nenorocire.

"Trebuie să ieşim să ajutăm pentru că asta e a nostru , dacă nu ne vom apăra noi pe noi cine o să ne apere. Acum o să ridicăm tot în locul acesta. O să ridicăm din saci"

"Ne este în grijă de inundaţii deja grădina ca grădina, dar casa este mai principală. "

"Ne este frică dar nu ştim până ce o fi nimic. Dă doamne să ne păzească"

"Noi am mai avut aşa cazuri şi ne-au făcut damba . Noi ne ne-am dus de la casele noastre aşa şi am şezut până la urmă. Ce putem noi să ajutăm , doar să hrănim pe cei care vor veni să lucreze."

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a convocat o celulă de criză pentru a întreprinde toate acţiunile necesare de prevenire a inundaţiilor în preajma râurilor Nistru şi Prut. În apropiere de Crocmaz au fost instalate trei taber de câmp.

"Ei se vor afla aici atâta timp cât există riscul inundaţiilor, respectiv nu întâmplător a fost creată şi această celulă de criză. Pentru că prin intermediul celulei de criză va fi gestionată toată situaţia în teren, iar persoanele de fortificarea digurilor de protecţie se vor afla pe parcursul acestor zile 24 din 24 de ore la necesitate pentru evacuarea şi salvare", a menționat Liliana Pușcașu, ofiţer de presă IGSU.

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat joi seara o şedinţa specială pentru a găsi de urgenţă soluţii. Lucrările de consolidare a digurilor vor continua şi în următoarele zile la Răscăieți, Olănești, Purcari și Talmaza.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu