"Lucrăm şi sâmbăta". Magistraţii de la Judecătoria Râşcani abia de mai fac faţă contestaţiilor şoferilor nemulţumiţi (VIDEO)

Embed:

Magistraţii de la Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei abia de mai fac faţă volumului mare de lucru. Şi asta din cauza dosarelor ce vizează nerespectarea regulilor circulaţiei rutiere. De la începutul anului, aici au fost înregistrate aproximativ 3.500 de astfel de cazuri.

După reformarea Ministerului de Interne, procesele verbale sunt trimise spre examinare la Judecătoria sectorului Râşcani, unde îşi are adresa juridică Inspectoratul Naţional de Patrulare. Este vorba despre cazurile când şoferii nu sunt de acord cu sancţiunile stabilite de poliţie.

"Iată contestaţiile. Acestea le-am primit de la Curtea de Apel. Iar pe acestea, le-am primit recent. Şedinţe de acest gen durează aproximativ 15 minute. Lucrăm şi sâmbăta", a spus judecătorul Ghenadie Morozan.

Preşedintele Judecătoriei consideră că este vorba de o lacună în legislaţie.  

"Este evident că are loc o tergiversare. Atunci când un judecător are pe masă 700-800 de dosare, este nevoit să lucreze şi sâmbetele. De asemenea, le poate numi spre examinare în lunile martie şi aprilie ale anului. Dacă examinarea nu are loc în prima şedinţă, amânarea, duce inevitabil la încălcarea acestui termen. Următoarea amânare poate avea loc cel puţin peste o lună", a explicat preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melinciuc.

"Una din soluţiile pe care le vedem, este de a modifica competenţa judecătorilor. Acest lucru este posibil printr-un ordin semnat de premier sau de ministrul Afacerilor Interne. Astfel, dosarele ar putea fi examinate la subdiviziuni", a zis membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Ţurcan.

Situaţia le convine însă reprezentanţilor Inspectoratului Naţional de Patrulare.

"Recunosc, este un lucru bun. Toate dosarele sunt examinate într-un singur loc. Ne este comod. Nu ne irosim timpul. În schimb, nu avem competenţe ca să hotărâm", a declarat un inspector patrulare.

Cei mai defavorizaţi se consideră totuşi şoferii:

"Statul vrea să câştige pe seama noastră. Noi încercăm să ne apărăm de această dezordine".

"Iată un exemplu. În spatele meu stau camerele de supraveghere, iar în faţa mea este parcat un camion care a ocupat banda de circulaţie. Am fost nevoit să trec pe banda inversă. Reiese că am încălcat? Sunt nevoit să îmi contest amenda. Cei ce supraveghează nu văd de ce unii şoferi sunt nevoiţi să încalce regulile de cirulaţie".

În prezent, la Judecătoria Râşcani se află pe rol peste 12.500 de dosare. Aproape o treime dintre acestea au la bază procese verbale ale Inspectoratului Naţional de Patrulare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu