Lovitură pentru Mihail Formuzal! Comitetul Executiv al Găgăuziei a primit VOT DE NEÎNCREDERE

Deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au acordat vot de neîncredere Comitetului Executiv, condus de Mihail Formuzal. Astfel, başcanul Găgăuziei a devenit conducător interimar al executivului de la Comrat.

Pentru adoptarea acestei decizii au votat 25 de membri ai deliberativului de la Comrat, iar cinci deputaţi au votat împotrivă.

Astfel, başcanul are la dispoziţie cel mult două luni pentru a prezenta o nouă componenţă a executivului local.

Adunarea Populară a aprobat, astăzi, şi organizarea unui referendum, în februarie. Găgăuzii vor fi chemaţi să-şi exprime opţiunea pro-est sau pro-vest. Problema este că referendumul nu poate fi validat dacă tema nu se referă strict la problemele interne ale regiunii.

Publika.md aminteşte că iniţiativa a fost înregistrată de către deputatul neafiliat Ivan Burgudji şi a fost susţinută de 16 deputaţi locali.

Printre motivele invocate pentru demiterea başcanului se numără ignorarea mai multor hotărâri ale Adunării Populare, dar şi gestionarea defectuoasă a ajutoarelor umanitare oferite de Rusia.

Potrivit legislaţiei, başcanul poate fi demis în urma unui referendum, după acordarea votului de neîncredere. Pentru organizarea plebiscitului, este nevoie de susţinerea a 24 dintre cei 35 de legislatori locali.

Anterior, Adunarea Populară a încercat de mai multe ori să-l demită pe Mihail Formuzal.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu