Lovitură gravă pentru Petras Austrevicius. Ratingul Mişcării Liberale din Lituania este în scădere

Embed:

Lovitura gravă pentru imaginea formaţiunii politice pe care o reprezintă europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius. În urma scandalului de corupţie cu implicarea concernului MG Baltic, ratingul Mişcării Liberale din Lituania scade dramatic.

Asta se adaugă la faptul că mai mulţi membri ai formaţiunii, inclusiv fostul lider al acesteia Eligijus Masiulis, au figurat deja într-un alt dosar răsunător. Opiniile au fost exprimate de mai mulţi deputaţi ai Parlamentului de la Vilnius în cadrul unor interviuri acordate pentru Publika TV.

Scandalul cu implicarea concernului MG Baltic şi unor membri ai Mişcării Liberale din Lituania a început acum câţiva ani. Presa locală scria că formaţiunea politică ar fi fost fondată de această companie pentru a-şi promova anumite interese în Parlament.

Potrivit unei investigaţii, printre cei care ar fi fost implicaţi în acest caz se numără fostul preşedinte al Mişcării Liberale Eligijus Masiulis, care din 2008 până la 2012 a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor. Subiectul a fost dezbătut de mai multe ori şi în Parlamentul lituanian.

"Liderul mişcării, care a fost propus pentru funcţia de premier şi ulterior pentru fotoliul de preşedinte, a fost prins cu bani, dar încă nu a fost demonstrat că este vorba de mită. Acest lucru încă trebuie dovedit, dar ratingul formaţiunii a scăzut", a spus Valerijus Simulik, deputat al Parlamentului Lituaniei.

Deşi oficial Petras Austrevicius nu figurează în investigaţie, unii deputaţi lituanieni nu exclud că versiunea privind implicarea politicianul în acest scandal va fi examinată.

"Va fi cercetată versiunea privind finanţarea cu abateri a formaţiunii. În acest caz ar putea fi luată o decizie care să ducă la lichidarea formaţiunii. Oamenii îl văd pe el ca pe reprezentantul acestui partid. Nu cred că cetăţenii în vor acorda atenţie la alegeri. Când instanţa va examina acest caz vor fi discutate toate versiuni, probabil, inclusiv, cele referitoare la Austrevicius", a spus Algis Strelciunas, deputat al Parlamentului Lituaniei.

În scurt timp, în Lituania urmează să fie făcute publice mai multe detalii din investigaţie. Asta după ce dosarul a fost transmis în judecată. Unii deputaţi consideră că asemenea scandaluri de corupţie sunt convenabile unor forţe din exterior.

"Cred că asemenea scandaluri sunt necesare celor care sunt duşmani ai sistemului politic din Lituania. Cred că acesta lucru este convenabil inclusiv Rusiei. "MG Baltic" a încercat să facă legături cu principalele partide ca să aibă influenţă asupra acestor formaţiuni", a spus Kestutis Masiulis, deputat al Parlamentului Lituaniei.

Petras Austrevicius e cunoscut pentru critica sa faţa de acţiunile autorităţilor din Moldova. El s-a arătat nemulţumit de decizia Parlamentului de la Chişinău de a trece la sistemul mixt de vot, fiind ales în Lituania de trei ori în circumscripţie uninominală.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu