LOVITURĂ DURĂ: Peste 800 de presupuși membri ai organizației Al-Qaida AU FOST UCIŞI

Peste 800 de presupuși membri ai organizației Al-Qaida au fost uciși în ofensiva militară lansată împotriva grupării jihadiste în sudul Yemenului, a anunțat luni coaliția arabă sub comandament saudit care operează în această țară, transmite AFP, potrivit Agerpres.ro.

"Operațiunea s-a soldat cu moartea a peste 800 de membri ai Al-Qaida și a unora dintre liderii lor și fuga altor" jihadiști din grupare, a menționat comandamentul coaliției într-un comunicat publicat de agenția oficială saudită SPA.

Ofensiva, desfășurată de armata yemenită susținută de "forțe speciale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite", a fost destinată să permită guvernului yemenit să "preia controlul orașelor căzute în mâinile Al-Qaida, mai ales Al Mukalla, considerat ca un bastion al grupării", a adăugat comunicatul.

Forțele yemenite, sprijinite de avioane ale coaliției arabe conduse de Riad, au cucerit duminică orașul Al Mukalla, reședința provinciei Hadhramaut (sud-est), aflat în mâinile Al-Qaida de la începutul lui aprilie 2015, a informat un responsabil militar.

"Am intrat în centrul orașului Al Mukalla și nu am întâmpinat nicio rezistență din partea jihadiștilor din Al-Qaida care s-au retras spre vest", în direcția deșertului din provinciile Hadhramaut și Shabwah, a informat prin telefon acest responsabil aflat la Al Mukalla.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt cei doi stâlpi ai coaliției arabe care a intervenit militar în Yemen în martie 2015 pentru a sprijini guvernul președintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi în războiul său împotriva rebelilor șiiți houthi, susținuți de Iran.

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP), solid implantată în Yemen, și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), au profitat de haosul provocat de război pentru a-și extinde influența în sudul și sud-estul țării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu