Londra şi UE au ajuns la o înţelegere privind modificări obligatorii din punct de vedere juridic

Londra a ajuns la o înţelegere cu Uniunea Europeană referitor la "modificări obligatorii din punct de vedere juridic" ale Acordului de retragere a Marii Britanii, a anunţat luni seara vicepremierul David Lidington în faţa Parlamentului, scrie agerpres.ro.

"În seara aceasta, la Strasbourg, premierul (Theresa May) a obţinut schimbări obligatorii din punct de vedere juridic care întăresc şi îmbunătăţesc Acordul de retragere şi declaraţia politică", a anunţat Lidington, care a solicitat parlamentarilor britanici să voteze acordul în momentul în care acesta le va fi prezentat marţi.

Subliniind că discuţiile continuă la Strasbourg între premierul britanic şi liderii europeni, el a promis parlamentarilor prezentarea a două documente.

"Primul confirmă faptul că UE nu poate încolţi Marea Britanie în plasa de siguranţă pe o perioadă nedeterminată", a declarat liderul britanic, referindu-se la clauza de"backstop", dispoziţie care prevede menţinerea, ca ultimă soluţie, a Regatului Unit într-o uniune vamală pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În plus, "instrumentul comun reflectă angajamentul Regatului Unit şi al UE de a depune eforturi pentru a înlocui plasa de siguranţă cu măsuri alternative până în decembrie 2020".

Lidington a cerut parlamentarilor să voteze pentru acordul astfel "îmbunătăţit", care va fi prezentat marţi, spunând că acesta va fi singurul acord care se va afla pe masă.

"Mâine va trebui să faceţi o alegere fundamentală, să votaţi pentru acest acord îmbunătăţit sau să aruncaţi ţara într-o criză politică", a avertizat vicepremierul britanic.

La mijlocul lunii ianuarie, aleşii britanici au respins cu un vot covârşitor acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie de premier cu Bruxelles-ul, trimiţându-l înapoi pe masa negocierilor
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu