LONDRA, ÎNTRE BREXIT ȘI HAOS. Parlamentul Marii Britanii, suspendat până în 14 octombrie

Embed:

Parlamentul Marii Britanii a fost suspendat de guvernul condus de Boris Johnson până în 14 octombrie. Asta după ce a respins repetat propunerea premierului de convocare a alegerilor legislative anticipate.

Decizia vine în contextul unei noi înfrângeri suferite de Johnson în aspirațiile sale de a scoate Regatul Unit din UE fără acord. Regina Elisabeta a II a aprobat formal legea care forțează guvernul să solicite blocului comunitar amânarea Brexitului. Documentul a fost votat anterior de Parlamentului de la Londra.

”293 de voturi pentru și 46 împotrivă. Astfel, cei care au votat pentru au învins.”

Premierul Boris Johnson s-a arătat vădit iritat de decizia Parlamentului britanic și a declarat că îl suspendă pentru a avea timp să-și contureze agenda politică până la noua sesiune a legislativului, în luna octombrie.

”Sper că opoziția va folosi acest timp pentru a reflecta asupra acțiunilor sale. Între timp, guvernul meu va forța negocierea unui nou acord, pregătindu-se între timp să scoată țara din UE fără o înțelegere. Acest guvern nu va mai amâna Brexitul”, a spus BORIS JOHNSON premierul Marii Britanii.

Opoziția, condusă de liderul laburist Jeremy Corbyn, consideră însă că decizia de suspendare a Parlamentului are drept scop să împiedice legislativul să dezbată riscurile retragerii din UE fără un acord.

”Premierul nu a spus dacă a înțeles sau acceptat rezultatele a trei voturi care au avut loc în acest Parlament la cererea sa. Aparent, acest legislativ va fi suspendat pentru una dintre cele mai mari perioade din istorie pur și simplu pentru ca premierul să evite orice întrebare cu privire la ce face sau nu face el”, a spus JEREMY CORBYN liderul Partidului Laburist.

Înainte să fie suspendat, Parlamentul i-a aplicat un ultim croșeu premierului Boris Johnson. Deputații britanici au votat în favoarea unei moțiuni ce obligă Guvernul de la Londra să dea publicității toate documentele privind decizia de prorogare a legislativului britanic și referitoare la planurile privind retragerea Regatului Unit din UE fără un acord.

Marea Britanie ar urma să părăsească blocul comunitar în 31 octombrie, însă anterior Parlamentul de la Londra l-a obligat pe Boris Johnson să ceară o nouă amânare a Brexitului până în ianuarie. Acesta se pare că refuză să facă acest lucru și a amenințat că va scoate țara din UE cu sau fără un acord, pe care ar urma să-l negocieze în cadrul summitului din 17 octombrie de la Bruxelles.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu