Locuri de studii cu finanţare de stat, NEACOPERITE. Unele universităţi, nevoită să-şi prelungească perioada de admitere

În acest an de studii, universităţile au scos la concurs peste 13.500 de locuri cu finanţare bugetară, cu aproape patru mii mai mult decât anul trecut. Multe dintre ele au rămas însă, neacoperite. Facultăţile de pedagogie şi cele agrare continuă să primească cererile din partea candidaţilor. 

În acest an, Universitatea Pedagogică Ion Creangă mai are disponibile peste 30 de locuri fără taxă. Specialităţile mai puţin solicitate sunt "Pedagogia Preşcolară", "Informatică şi Matematică" şi "Educaţie Civică şi Istorie".

"Factorul demografic, ar fi vinovat în primul rând, factorul de migraţie, şi numărul mic de elevi înscrişi la examenul de bacalaureat. Tinerii îşi mai retrag actele, sunt admişi la studii în România."

Universitatea Agrară a fost nevoită să-şi prelungească perioada de admitere. Aici au mau rămas libere 16 locuri finanţate de stat, din cele 315 oferite.

"Au rămas locuri bugetare neacoperite la specialitatea Horticultură, specialitata Viticultură şi Vinificaţie şi Biotehnologii Agricole", a spus Mihail Moroz, secretar adjunct Comisia de Admitere, UASM.

Tinerii spun că aceste specialităţi nu sunt profitabile şi nu se mai bucură de popularitate:

"Ce ţine de pedagogie e un volum mare de lucru, dar remunerare mică şi respectiv puţini aleg această profesie".

"Consider că sunt alte specialităţi mai prestigioase şi care aduc un beneficiu mult mai mare".

"Acelaşi domeniu IT şi tehnologiile comunicaţiilor sunt de viitor".

Pentru a rezolva problema, sociologii recomandă să fie micşorat numărul de universităţi în ţară, dar şi îmbunătăţită calitatea studiilor.

"Sunt prea multe universităţi de stat. Politica care trebuie dusă de guvern este ca să selecteze universităţile cele mai competitive şi să le finanţeze consistent pentru a le ridica calitatea", a declarat Petru Negură, sociolog, lector universitar.

Potrivit ministrului Muncii, Stela Grigoraş, planul de admitere se face în baza cererilor pe piaţă, fapt confirmat şi de datele statistice. În prezent, sunt aproape 400 de locuri vacante în învăţământ şi 135 - în agricultură. Problema este însă că specialităţile nu sunt promovate de instituţiile de învăţământ. Grigoraş a mai adăugat că locurile rămase libere vor fi transferate la facultăţile la care concursul este mare.

"Urmează să vină cu propuneri la modificarea planului de admitere, dar pe viitor este foarte important ca aceste specialităţi care nu sunt solicitate, dar nevoia este foarte mare pe piaţă, să fie cumva promovate", a menţionat ministrul Sănătăţii şi Muncii.

Ministrul Educaţiei, Monica Babuc, susţine că în prezent se caută soluţii pentru a face mai atrăgătoare facultăţile cu profil pedagogic şi agrar:

"Vor urma şi anumite acţiuni şi pe plan organizatoric şi pe plan de creare a unor concepte de motivare a tinerilor de a veni la specializările pedagogice"

În acest an, aproximativ 1.300 de studenţi care şi-au făcut studiile cu taxă au trecut la finanţare bugetară. În total, la concurs au participat în jur de 4.500 de studenţi, care fac studii cu taxă. Tinerii la ciclul I licenţă primesc lunar burse care variază între 630 şi 800 de lei, în funcţie de notele obţinute.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu