Locuitorii satului Dănceni păstrează cu sfinţenie tradiţiile! Cetele de urători au jucat capra și au urat de bine gospodarii

Embed:
De secole, în ajun de Sfântul Vasile, cetele de urători merg pe la casele oamenilor să vestească sosirea Anului Nou pe stil vechi. Locuitorii din satul Dănceni, raionul Ialoveni, păstrează cu sfinţenie tradiţiile, așa că tinerii s-au îmbrăcat în haine naționale, au luat clopote, tobe, capra, și au pornit cu uratul.

Ansamblul din localitate i-a făcut o dedicaţie stăpânului casei care poartă numele Vasile.

Gazdele au răsplătit urătorii așa cum se cuvine la moldoveni - cu vin, dulciuri, colaci și bani.

„De fiecare dată primim colindătorii, da îi primim cu dulciuri. Frații, rudele, prietenii care suntem ne adunăm, asta la noi e tradiție”, a spus gospodina casei. 

Ceata de urători a mers şi pe la casele altor gospodari să le ureze un an cât mai bun.

În familia lui Vasile și Natalia Conţulescu, obiceiul de a-l sărbători pe Sfântul Vasile cel Mare se păstrează mai bine de 20 de ani. Gospodina casei a gătit cele mai bune bucate pentru oaspeţi.

„ În fiecare an, la Sfântul Vasile iată ne vin urătorii, și ne bucurăm, ne adunăm toate rudele vecinii, prietenii și sărbătorim. Așteptăm chiar ora doisprezece ca atunci să dăm artificii să deschidem șampania”, susţine Natalia, stăpâna casei.  

În popor se crede că gospodăria în care au fost urători va fi binecuvântată tot anul, așa că oamenii își lasă porțile deschise. Iar tinerii spun că se ţin de tradiţii, aşa cum făceau bunicii lor.

„Încercăm de fiecare dată să promovăm tradițiile și obiceiurile neamului nostru. Mergem la fiecare casă care ne așteaptă, unde este aprinsă lumina și oamenii din sat sunt foarte deschiși să ne primească."

Lasă un comentariu