Locuitorii din satul Puhoi vor putea circula mai ușor spre Capitală. Numărul curselor va fi suplimentat

Embed:

Locuitorii din satul Puhoi vor putea circula mai ușor spre Chișinău. Numărul curselor în această direcție va fi suplimentat de la șapte la 13.

Decizia a fost luată astăzi de Agenția Națională Transport Auto, care i-a convocat în ședință pe cei doi transportatori care gestionează în prezent cursele spre Capitală. Asta după ce oamenii au protestat pe motiv că nu au cu ce ajunge în oraș. 

Potrivit informațiilor oferite de ANTA, șase curse Chișinău-Puhoi-Văratic vor circula doar până la Puhoi. Transportatorii vor depune solicitări la Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru modificarea itinerarului.

"Eu aș fi gata să retrag trei curse din satul Văratic pentru a le pune la Puhoi. Și celălalt, posibil că tot așa, însă decizia finală va fi luată luni. Asta este ca o propunere pentru (scoatem pauza) ameliorarea situației", a spus administratorul cursei de microbuz, Veaceslav Găină.

În prezent, în Puhoi există șapte curse care fac legătura cu municipiul Chișinău. Fiecare microbuz are 20 de locuri. Unii oameni din localitate spun că este insuficient şi că aceste microbuze se pornesc din satul vecin.

"O grămadă de lume, dimineața, când iese la muncă nu încap în microbuzele care sunt, stau în picioare."

"Ajung la stație microbuzele sunt arhipline și nici nu se opresc pe motiv că se umple din Văratic."

Alții spun că nu văd o problemă.

"Transportul merge regulat. Nu știu cui nu îi convine că nu merge, dar merge regulat."

În 2016 primăria a procurat două autocare pentru a asigura locuitorii cu transport spre Chișinău. Autobuzele au fost cumpărate inclusiv din banii colectați de la oameni.

Din donațiile sătenilor s-au acumulat aproape 130 de mii de lei, iar autoritatea locală a contribuit cu peste 400 de mii de lei. Pentru fiecare călătorie, oamenii achitau câte zece lei, iar banii se duceau în bugetul local. Cursa a existat până la începutul lunii ianuarie, după care ANTA a sistat activitatea pentru că a fost încălcată legislația.

"Oamenii au decis că aceste autocare care sunt ale locuitorilor satului Puhoi să fie oferite ca să efectueze curse ocazionale spre orașul Chișinău", a spus primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni, Petru Frunze.

De cealaltă parte, responsabilii de la ANTA spun că potrivit legislației, cursă ocazională înseamnă că un grup de oameni ar porni din satul Puhoi și același număra de persoane s-ar întoarce în localitate.

Pentru a efectua o cursă cu itinerar stabilit, așa cum este în acest caz, este nevoie de autorizație.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu