Locuitorii din Rezina, în SIGURANŢĂ. Carabinierii vor patrula pe străzile oraşului timp de o lună

Embed:

Numărul infracţiunilor săvârşite în raionul Rezina a crescut în ultima perioadă. Potrivit poliției, cele mai multe dintre acestea sunt furturile în case. În primele zece luni ale anului infractorii au intrat în 65 de case, cu aproape 40 de locuinţe mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru a reduce numărul acestora, timp de o lună, zilnic, 15 carabinieri vor patrula pe străzile oraşului, în parcuri, în locurile aglomerate, şcoli, cafenele dar şi pe ulicioarelor slab iluminate pe timp de noapte. 

Cei 15 carabinieri vor patrula zilnic de la ora zece dimineaţa până la miezul nopţii. În weekend aceştia vor avea grijă de ordinea publică până la ora patru dimineaţa.  

"Mergem prin oraş, verificăm oamenii, avem grijă să nu fumeze, să nu consume alcool în locuri publice, să nu folosească substanţe narcotice. Avem grijă să nu încalce ordinea publică, să nu facă gălăgie după ora 22.00", a spus Denis Palih, carabinier.

"Unii sunt agresivi, dar noi încercăm să ne facem serviciul", a zis Denis Palih, carabinier.

Implicarea carabinierilor a fost necesară pentru că locuitorii raionului Rezina nu au poliţie de patrulare, iar din acest motiv, în ultima perioadă numărul infracţiunilor a crescut. Potrivit datelor poliţiei, în primele zece luni ale anului au fost înregistrate cinci tentative de omor, cu două mai multe decât anul trecut. A crescut şi numărul furturilor, de la 27 în 2016, la 65 în 2017.

"Nădăjduim ca organele de poliţie să lucreze mai profund şi mai activ. Mai ales acei sectorişti, mai des în teritoriu să îi vedem. Ca noi cetăţenii să ne simţim apăraţi, să nu ne fie frică atunci când plecăm, te întorci şi nu ştii ce o să găseşti în casă", a zis Margareta Ursu, locuitoare satul. 

Mai mult, hoţii pătrund chiar şi în instituţii. Inga Benchici lucrează la grădiniţa din oraşul Rezina. Femeia povesteşte că în ziua în care a primit salariul, din sală i-a fost sustrasă geanta.

"Am alertat imediat organele de poliţie. Mi s-a rezolvat cazul. Mi-au întors banii, au găsit şi infractorii, care erau nişte copiii", a zis INnga Benchici, locuitoare oraşul Rezina.

Acum, că băieţii se plimbă pe străzile oraşului, locuitorii spun că se simt mai liniştiţi.

"Foarte des, mai ales la bătrinele le fură şi nucile si cartoafele de prin beci si uleiul, tot ce gaseste, se fură."

"Lasă-i să patruleze ca oamenii să fie mai încrezuţi că şi aşa este greu cu traiul şi cu banul."

"După părerea mea ideea este binevenită. Desigur că ar reduce din infracţiuni. Mai ales că în oraş sunt baruri, tineretul consumă alcool şi uneori se fac şi crime."

Potrivit șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Rezina, Vecesalv Dascal, decizia de a spori securitatea cetăţenilor vine după ce statistica a arătat date alarmante, da şi pentru că în ultima perioadă numărul solicitărilor din partea cetăţenilor era tot mai mare.

"Săptămânal aveam solicitări unde interveneau echipajele 902 sau grupa operativă, în jur de 30 de solicitări din partea cetăţenilor. Este o metodă de a preveni aceste aceste furturi pentru că odată ce observă careva suspiciuni, carabinierii reacţionează", a declarat Igor Botea, şeful Inspectoratului de Poliţie Rezina .

În Republica Moldova sunt 900 de carabinieri care au rolul de a menţine ordinea publică. Tot ei sunt cei care păzesc anumite clădiri, cum ar fi ambasadele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu