Locuitorii Capitalei, mai responsabili din punct de vedere ecologic, potrivit unui sondaj

Chișinăuenii sunt mai responsabili din punct de vedere ecologic. Dacă acum opt ani, doar 17% din locuitorii Capitalei sortau deşeurile, în prezent, acest indice a juns la 72%. Sunt datele prezentate de Magenta Consulting, care a efectuat un studiu în acest sens, în luna august curent.

Cauza acestui fenomen cu evoluţie pozitivă ar fi faptul că tot mai multe persoane merg la cumpărături cu pungi biodegradabile sau din pânză, în locul celor de plastic. Totodată, tot mai mulţi aruncă gunoiul în coșuri special amenajate, utilizează caserole din carton pentru mâncarea la pachet și folosesc paie din hârtie pentru băuturi. 

Datele arată că 48% dintre locuitorii Capitalei selectează doar parțial unele sticle sau cutii, iar 24% o fac cu fiecare tip de gunoi. În acelaşi timp, mai mult de o treime, adică 27% din locuitorii urbei continuă să nu sorteze gunoiul deloc.

Sondajul mai arată că din toate regiunile capitalei, locuitorii sectoarelor Râșcani și Botanica sunt printre cei mai conștiincioși cetăţeni, 81% dintre ei sortează total sau parțial gunoiul. Şi locuitorii sectorului Centru îşi doresc un oraş mai curat, 77% dintre aceştia, sortează deşeurile. Mai rău la acest capitol stau cei care locuiesc în sectoarele Buiucani şi Centru, doar 69% şi respectiv 51% fac efortul de a-şi sorta gunoiul. 

Potrivit studiului, şapte din 10 persoane dau vina pe autoritățile locale pentru că nu sortează gunoiul pentru că nu sunt tomberoane speciale pentru acest lucru. Alte şapte la sută susţin că nu văd sensul în sortarea gunoiului pentru că acesta oricum s-ar colecta într-o mașină comună. Tot atâția au spus că nu o fac din lipsa de timp sau de lene. Iar o parte dintre chișinăuieni nu separă gunoiul pentru că nu sunt motivați cu nimic în schimb.

Datele mai arată că dintre cei care aruncă gunoiul pe străzile Chișinăului, cei mai mulți sunt bărbați - 56%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 951 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, locuitori ai Capitalei, iar marjă de eroare este de plus minus trei procente.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu