Locuitorii Capitalei au ieșit singuri la deszapezirea curților și înlăturarea copacilor căzuți

Embed:

Potopul alb a rupt în două cel mai verde oraş din Europa. Mii de copaci şi crengi au cedat sub greutatea zăpezii, provocând pagube considerabile.
Circulaţia pe zeci de străzi rămâne blocată, iar prin curţile blocurilor este aproape imposibil de trecut din cauza nămeţilor şi a arborilor doborâţi. Transportul public este paralizat, iar cei mai curajoşi dintre locuitorii Capitalei şi-au făcut loc printre dărâmături şi au ajuns pe jos la muncă. 

Oamenii au rămas şocaţi când s-au uitat pe geam dimineaţă.

"E ca un vis urât. Vine sfârşitul lumii. Nu am cuvinte. Nu am mai văzut aşa ceva".

"Îmi este frică! Este catastrofă. Toată noaptea auzeam cum trosnesc arborii. E totul distrus. Este foarte straşnic".

Pentru a-şi face loc printre crengi şi copaci, locuitorii unui bloc de pe strada Alba Iulia din Capitală au pus mâna pe lopeţi şi topoare şi s-au apucat de treabă.

"În ogradă e mare dezastru. Copaci mari. Am anunţat serviciul preturii, primăriei, însă eu ne-au spus că nu au timp şi nici nu au forţe. De aceia noi am hotărât singuri să ieşim".

"Curăţăm zăpada. Copacul căzut a blocat drumul. Până vor veni gestionarii blocului, ne descurcăm singuri".

Unii şi-au pus mâinile în cap când şi-au văzut maşinile strivite de copaci. Pentru că autorităţile vor interveni prin curţi mai târziu, oamenii s-au apucat singuri de lucru. 

"Sunt soţia proprietarului. În cazul nostru, acest mijloc de transport e şi sursa lui de venit. Şi vă daţi seama a fost dat peste cap tot". 

"Ne va costa foarte mult reparaţia maşinii. Îmi pare rău că a ieşit aşa.

Pentru deszăpezirea oraşului au intervenit şi poliţiştii. 

Din cauza drumurilor necurăţate nu a circulat nici transportul public. Unii oameni au fost nevoiţi să parcurgă pe jos zeci de kilometri până la muncă.

"Noi mergem spre centru. venim dintr-un sat alături de Chişinău. Acolo doamne fereşte ce se face. 5 kilometri pe jos mergem. Maşina am lăsat-o acolo, că nu avem cum ne deplasa".

Mulţi dintrei cei care au pornit la drum cu maşinile personale au avut nevoie de ajutor. 

Şoferii de taxi spun că fac cu greu faţă numeroaselor solicitări.

"Foarte, foarte mult. Oamenii înţeleg. Este omul ne-am oprit. Dacă e pe drum, am luat şi am plecat mai departe. Altfel nicicum. În ogrăzi nu ne băgăm defel ".

Cu greu, dar scot maximum din acest efort. Mulţi şoferi de taxi au profitat de faptul că oamenii nu au cu ce ajunge la destinaţie şi, în unele cazuri, au dublat sau chiar triplat preţurile călătoriilor. Asta chiar dacă operatorii companiilor de taxi spun că tarifele au rămas neschimbate. Noile taxe i-au indignat pe pasageri.
"De timpul de afară se bucură doar taximetriştii. 200-300 de lei călătoria, asta dacă ai norocul să-i prinizi în stradă", a scris pe facebook unul dintre pasagerii supăraţi.
"Prieteni, taximetriştii îşi fac de cap. O călătorie de la Botanica spre Centru costă 250 de lei. Propun să ţinem minte numerele de înmatriculare ale acestor eroi", a scris un alt utilizator.

Sub greutatea zăpezii a cedat şi acoperişul celui mai mare patinoar din ţară, care este acum de nerecunoscut. Toată construcţia a fost doborâtă. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Totuşi, intemperia a trimis la spital zeci de oameni.

"Ne întorceam de la serviciu, omătul până aici, am călcat pe o piatră şi m-am dus, m-am ferit de la un copac ca să nu-mi cadă în cap şi am căzut peste o piatră.

"Mergeam pe drum, m-am ferit de la un copac. Când am făcut doi paşi mai repede, ca să mă firesc de copac. Iată aşa s-a întâmplat".

Salvatorii au avut de furcă nu doar cu nămeţii. În jurul orei 12.00, din cauza unor fire de electricitate prăbuşite, o gheretă a luat foc.

 Autorităţile menţin alerta de situaţie excepţională în Chişinău şi îndeamnă oamenii să rămână în casele lor. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu