Locatarii din peste 50 de blocuri din capitală trebuie EVACUAŢI URGENT! "Un cutremur cât de mic va fi o catastrofă"

Embed:

Peste 50 de blocuri din capitală au ajuns atât de şubrede, încât ar putea deveni mormântul locatarilor de acolo, în cazul unui cutremur. Oamenii ar fi trebuit să fie deja evacuaţi din clădirile vechi, construite cu grave abateri de la normele de siguranţă. Autorităţile ridică din umeri şi spun că nu au bani pentru reparaţiile capitale şi nici locuinţe de rezervă.

Au trecut 40 de ani de când blocul cu nouă etaje din imagini, din sectorul Buiucani al capitalei, era dat în folosinţă. De atunci, timpul tot macină pereţii, iar oamenii ridică neputincioşi din umeri.

"Demult am spus că la un cutremur, chiar şi mic, casa asta se va prăbuşi", a remarcat un bărbat.

Problema blocului nu este secret de stat. "Sunt case din panouri prefabricate. Panourile acestea au avut defecte. Elementele de metal au ruginit. Din cauza aceasta a început să crape betonul, sunt fisuri", a explicat Ghenadie Dubiţa, şef adjunct, Direcţia generală locativ- comunală.

Acum cinci ani, expertiza tehnică a confirmat gradul avansat de uzură al blocului şi nevoia de măsuri urgente. "Abia anul acesta, Direcţia construcţii capitale a primăriei a elaborat un proiect privind reconstrucţia blocului respectiv", a comunicat Grigore Stratulat, şef ÎMGFL n.16, Buiucani.

Iar pentru lipsa de reacţie nu există scuze, fiindcă exemplul nu este singular la nivelul capitalei.

"Puţină lume cunoaşte că în Chişinău avem circa 50 de blocuri de locuinţe din care, conform normelor, persoanele deja trebuie să fie evacuate. Doamne fereşte de un cutremur cât de mic, această problemă va fi o catastrofă", a atenţionat consilierul municipal Ghenadie Ivaşcenco.

Recent, pe masa Guvernului a ajuns "Regulamentul privind inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor locative". Un proiect despre care, de altfel, se vorbeşte de vreo zece ani.

"Să spunem că Statul nu întreprinde nicio măsură nu este corect. Vor fi efectuate expertize tehnice la toate blocurile. Dacă nu va fi mecanismul de finanţare, atunci acest program nu va fi realizat niciodată", a declarat Anatolie Zolotcov, viceministru al Dezvoltării regionale şi Construcţiilor.

Calculele arată că, la nivel naţional, ar fi nevoie de câteva sute de milioane de lei.

Dacă, totuşi, ar exista bani pentru lucrări, unde să duci atâţia oameni, cu agoniseala de-o viaţă, în timp ce blocul ar fi consolidat?

"Legea noastră la moment nu prevede aşa ceva, să avem aşa fond locativ", a informat Ghenadie Dubiţa.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu