LOCALNICII SUNT SPERIAŢI! Peste 100 de gospodării din Logănești, AFECTATE GRAV în urma ploilor torenţiale

Embed:

Case, beciuri, fântâni și grădini inundate. Peste 120 de gospodării din satul Logănești, raionul Hâncești, au fost grav afectate în urma ploilor torenţiale de aseară. Pentru a evalua pagubele provocate de ploi în toată țara, premierul Pavel Filip a convocat, la miezul nopţii şi în această dimineaţă, două şedinţe la Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale. 

Apa i-a luat prin suprindere pe localnicii din Logănești, care se aflau în case: "Când a deschis ușa valul de apă a năvălit, se vede până unde a fost apă. Adică a început să intre încoace, iar de aici în colo. M-am speriat și stăteam pe loc".

Oamenii abia de au reușit să-și salveze animalele:

"Vaca stătea până la buric în apă şi viţelul tot. Ieduţii i-am luat în braţe şi i-am dat la al diolea etaj. Caprele, iepurii se înecau".

"Până la jumate la unu am scos apa. Și păsările s-au înecat, apa a luat gardul".

Pagubele sunt evaluate de o comisie specială. Până acum au fost constatate pierderi de 300 de mii de lei.

"Unde este cel mai grav am pus tehnica, muncesc. Au venit salvatorii, evacuăm apa din fântâni, din subsoluri, din beciuri. Canalele de scurgere le curăţim, oamenii lucrează la faţa locului", a menţionat primarul satului Logăneşti, Valentin Danu.

Pagube considerabile au fost evitate în satul Iargara, din raionul Leova, unde a cedat digul unui iaz. După ce au fost luate măsurile de protecţie, apa s-a scurs într-un bazin de acumulare şi nu a afectat nicio gospodărie.

Potrivit autorităților, ploile au făcut ravagii în localităţi din raioanele Leova, Hânceşti, Basarabeasca, Ialoveni, Cahul și în municipiul Chișinău. Peste 400 de salvatori şi pompieri și 70 de autospeciale au lucrat toată noaptea, pentru lichidarea consecințelor intemperiilor. Deocamdată, nu sunt informații despre eventuale pierderi provocate agricultorilor.

"În Tărtaul de Salcie, din raionul Cahul, în Cantemir, Vişniovca şi Lingura a fost grindină. Şi acestea sunt zone neprotejate de Serviciul de Antigrindină. Şi au fost nişte rupturi de viţă de vie", a precizat ministrul Agriculturii, Eduard Grama.

Dimineață, la prima oră, Pavel Filip i-a avertizat pe responsabili să prezinte rapoarte complete despre consecințele ploilor.

"Cer de la dumneavoastră să prezentaţi rapoarte exacte, corecte. Dacă vreţi până la urmă o să răspundeţi cu funcţiile cei care prezintă rapoarte eronate", a specificat Filip.

În acest moment, toate drumurile din ţară sunt practicabile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu